De fiecare data cand apare un produs nou sau relativ nou, care este rezultatul descoperirilor tehnologice, se gaseste un cor de nemultumiti care sa-l critice. Si nu este vorba de cei care aduc anumite argumente de bun simt, sau pertinente, intemeiate, ci despre alte categorii. Din acestea fac partea cea a nemultumitilor de serviciu – trebuie sa ii cunoasteti, sunt aia carora le pute orice, pentru care nimic nu este bun, mai ales daca n-au trecut mai mult de doua zile de cand a fost descoperit  – sau cea a fanilor teoriei conspiratiei, care vad in orice forma de progres un plan secret, menit sa ne faca rau, intr-un interval mai mare sau mai mic de timp.

Este absolut adevarat ca efectele nocive ale anumitor produse, daca exista, se vor vedea doar peste o generatie. Dar, in multe situatii, retorica celor care le condamna din start seamana cu cea a oamenilor din Evul Mediu care nu se spalau pentru ca erau siguri ca astfel se vor imbolnavii. Printre cele mai recente exemple putem sa enumeram polemicile legate de telefonia mobila – si de pericolul pe care il reprezinta radiatiile electromagnetice ale telefoanelor asupra organismului  – , de cuptorul cu microunde – tot pe acelasi principiu, radiatia electromagnetica nu e buna – , de tigara electronica – aburul e nociv? n-am inteles de ce – sau de saltele – exista asa numita saltea din material vascoelastic, sau saltea cu memorie; fiind vorba despre un material sintetic, se pare ca ar elimina vapori toxici.

Oare in ce masura trebuie sa creditam aceste voci cu buna-intentie sau cu faptul ca spun, macar partial, adevarul? Oare nu sunt, de multe ori, zvonuri lansate in contra-campanie, ca sa discrediteze voit? Avand in vedere luptele care se dau pe pietele de tot felul, vi se pare o ipoteza absurda?

Undele electromagnetice X sau GAMA  si chiar cele ultraviolet sunt daunatoare organismului. Dar, microundele sunt, in spectru, intre infrarosii si undele FM. In plus, ca sa vorbim despre acest exemplu, zvonurile care au circulat se refereau si la potentialul lor nociv asupra alimentelor – ceea ce e absurd. Daca va e teama de efectul direct pe care il pot produce asupra organismului, nu aveti decat sa porniti cuptorul si sa iesiti din incapere pana isi face treaba.