Am mai scris odata despre asa ceva, pe blog-ul vechi. Numai ca atunci m-am referit la sistemul de pvp si la cei care joaca mai mult mmo. Dar un mmo dela mai ciudat. Eh, acum o sa vorbesc despre cei care joaca mai mult rpg decat mmo.

Atunci jucam pe servere high experience, si cred ca am inteles care e faza cu HE-urile (HE=High Experience). Acolo intri cand esti foarte bun in jocul resprectiv, faci repede lvl (level) maxim, si incepi sa faci pvp (player versus player) sau pk (player killing). Bun, am inteles cum sta treaba pe HE. Dar nu stiu de ce lumea pe LE (Low experience) nu prea mai joaca mmo, ci numai rpg. Adica fac level singuri, nu dau party la nimeni, nu ajuta, nu nimic. Pur si simplu isi fac 3 caractere si joaca cu toate 3 odata, in party.

Am jucat acum cativa ani MU, pe un server ME (Medium Experience). Si pot spune ca nu am mai intalnit niciodata ce am vazut acolo. Chiar se juca mmo adevarat. Adica playerii se ajutau intre ei, se dadeau iteme free (pe clan (guild) in general). Daca unul era mai mic si altul mai mare, cel mai mare il crestea pe cel mic, nu tinea cont ca nu mai creste si el asa repede (se impartea experienta). Ma rog, si acolo mai erau oameni care jucau pentru top, dar, mai putini.

Acum joc Lineage 2, pe DEX. Din cat mi-am dat eu seama deabia cand ajungi la lvl maxim incepe jocul sa fie mai adevarat. Deabia atunci incep sa se faca party-uri, raid bosi, sa te ia lumea in clan, mai simplu sa socialiezi (virtual). Eu asta cred ca e conceptul mmorpg, un joc rpg, cum ar fi Oblivion combinat cu socializare online. Adica nu esti numai tu intr-o lume intreaga si faci quest-uri de nebun, ci sunt mai multi. Altceva e cand joci un joc in care te plimbi dintr-un colt al hartii intr-altul, si altceva e cand sunt mai multe persoane care fac asta. Puteti face un quest amandoi, te poti intalni cu persoane pe drum, mai vorbesti. E mai distractiv. l2 (lineage2) e mult mai mult decat atat. Mie cel putin mi se pare un joc destul de bun, nu te plictisesti repede de el, mereu gasesti ceva nou, mereu gasesti ceva ce nu stii sa faci/afli ceva. Tocmai asta a si fost motivul pentru care m-am apucat.

Eh, ce vreu eu sa critic despre jocurile astea (in principal serverul unde joc acum). E o idee simplista. “Esti mic? Te chinui singur!” Cand ajungi si tu mare, atunci o sa inceapa lumea sa te bage in seama. Ok, si daca eu tocmai ce am intrat pe server, si vreau sa cresc, cum pot face acest lucru, cand nimeni nu ma ajuta? Sa fac lvl singur? Dar de ce sa nu ne adunam mai multi de acelasi lvl si sa facem, mai repede. Nu, toti isi fac cate un caracter: un buffer, un spoiler, un crafter, un nuker si ce mai e, si joaca cu ele, singur. Cand are nevoie sa faca un item, intra cu spoilerul, cauta ce ii trebuie pentru item, dupa vreo luna dupa ce face rost de tot ce ii trebuie, intra pe crafter si isi produce itemul. In tot acest timp trebuie sa joace cu 2 sau 3 sesiuni deschide. Unul sa fie bufferul, altul nuker-ul (ca nu prea face fata singur). Eu nu pot intelege de ce nu pot si ei sa faca ceva normal.
Mie imi place sa joc cu nuker-ul (adica acel caracter care omoara mobii(monstrii) mai repede). Altuia ii place cu spoilerul (adica cel care aduna iteme). Altul cu crafterul (adica cel care face itemele). Ok, fiecare joaca cu caracterul lui, si cand un spoiler are nevoie de un nuker, ma cheama, si eu ma duc. Daca eu nu sunt on, este altul on, daca cel on nu are timp, trebuie sa fie altul care are. Ca doar e un server cu 5000+ persoane online, trebuie sa fie cineva de lvl asemanator on si disponibil. Asta cred eu ca e ideea clanului si mmorpg-urilor. Nu sa iti faci tu 10 caractere, sa te chinui sa joci cu fiecare, fara sa intri in nici un clan, fara sa-ti pese de ceilalti. Joci ca si cum ar fi un rpg (offline). Sunt foarte multe persoane de acest gen. Si de aceea imi pare mie rau. Da, poate ca ma si oftic, pentru ca sunt obligat sa-mi fac mai multe caractere. Mie unul mi se pare mult mai distractiv sa joc cu un singur caracter, sa fiu chemat in party-uri, sa chem in party-uri, etc, decat sa joc cu vreo 5 caractere, sa le cresc pe toate odata, sa fie in party numai eu si cu mine, si sa vorbesc cu … mine. Eh, cand faci lvl mare, 70+ atunci ai sansa sa joci cum trebuie. Pentru ca deabia atunci se fac party-uri. Dar totusi, si atunci, tot trebuie sa ai spoilerul tau, ca nimeni nu-ti cauta tie itemele. Poate ca sunt in clanurile UNITE crafteri care iti fac un item free, dar spoileri, nu o sa vezi. Deabia dupa 70+ se fac party-uri frumoase. Trei bufferi duferiti, nukeri, tankeri, healeri, etc, fiecare cu treaba lor. Cresc toti, vorbesc, se simt bine. Dar pana atunci (si se face destul de greu levelul acela) trebuie sa fii singur.

Cred ca am si inteles din ce cauza se intampla asa. Pentru ca dupa lvl 70, se creste greu, si daca o persoana joaca zilnic 3 ore, iar alta persoana joaca zilnic numai o singura ora, tot or sa fie lvl apropiat, pentru ca se creste destul de greu. Dar daca ar fi un clan unde sunt numai persoane de lvl 20, unul sa joace 3 ore pe zi iar altul o ora pe zi, deja intr-o luna unul o sa aiba lvl 60+ iar altul o sa fie deabia 40+. Deci e greu sa se intample ce spun eu. Dar se poate. Exista acel chat, pe zone. Scrii un mesaj si il vad toti din zona aceea. Te duci frumos in zone de lvl-ul tau, scrii frumos “nuker lvl 60 looking for party” si astepti sa iti raspunde cineva. Sa te invite cineva in party. Da, mi s-a intamplat sa gasesc party asa. RAR! Pentru ca lumea prefera sa isi faca 2, 3 caractere si sa joace cu ele, nu sa invite pe unul in party, sa imparta experienta cu el.
Ar fi greu sa educi atatea persoane cate sunt pe un server ca DEX. Dar se poate. Daca adminii ar sta on, si ar trimite mass messages in care sa invete lumea sa foloseasca anumite chestii ale jocului, s-ar putea. Cum ar fi acea optiune ‘party window’ in care creezi party, spui ce cauti, pui lvl intre x si y, si astepti sa-ti intre lumea. Pe un server cu atatea persoane online, NU am gasit decat maxim 2 anunturi de acest gen. Nu mi-a venit sa cred. Eu am pus mai mereu anunt, dar niciodata nu a intrat nimeni.
Am intrat intr-un clan, si fac lvl cu persoane din alt clan, pentru ca la mine nu am auzit niciodata pe clan “cine vrea sa faca un party?”. Cred ca fiecare creste ori in party cu caracterele lui, ori ca mine, in party cu alte persoane, din alt clan. Mda, am vazut clanuri tari. Am dat acum cateva zile peste multe persoane dintr-un clan intr-o zona in care eu m-am dus sa fac lvl cu inca un prieten. Deci noi eram 2 (celalalt nu era din clan cu mine) iar ce de acolo erau vreo 20 (daca nu mai mult). Doua party-uri, acelasi clan, aceeasi zona. A murit unu, e un ressurecter. Un spoiler cu treaba lui, nukerii cu treaba lor, tankerii si healerii cu treaba lor. Asa e frumos.

Pacat de frumusetea jocului si de cate se pot face :(