Zilele trecute un coleg si-a cumparat un telefon cu 6 GB de ram si CPU de 2.5 GHz cu 8 cores.

Si ma gandeam ca eu cunosc foarte multe persoane care inca mai au pc-uri cu mai putin de 6 GB ram si poate chiar si CPU mai mic de 2.5 GHz, clar cu mai putin de 8 core (multe chiar cu 1 max 2).

Si le folosesc pentru cel mult Facebook, e-mail si YouTube. Mai putin YouTube ca nu prea mai merge YouTube pe pc-urile mai vechi.

Ok, poate ca per total performanta nu e aceeasi. Ma refer ca un CPU dual core de PC la 2 GHz e probabil mai performant decat un CPU quad core de 2.2 GHz de laptop, si ambele sunt mai performante decat un CPU octa core de smartphone la 2.6 Ghz. Tine si de marimea fizica a procesorului, nu doar de cifre.

Pe de alta parte, un CPU, fie el de smartphone, fabricat in tehnologie de 14 nm, poate fi mai performant decat un CPU de desktop dual core fabricat la 90 nm. Poate, daca nu sigur. Cel putin in aplicatiile moderne, care stiu sa beneficieze de tehonologii si instructiuni noi.

Va las mai jos un video prezentand Samsung DeX (Desktop Experience). Uitati-va la el, chiar si click-uind prin video pana la final.

Se prezinta un telefon modern (Samsung Galaxy S8).

Partea faina e ca il poti conecta direct la un monitor si gata, ai in fata un mini PC.

Ai browser, ai facebook, ai youtube, poti face lejer playback la filme FullHD, multi tabs in browser, aplicatii Office (fie ele pachetul Microsoft Office, fie prin Google Docs).

Ca idee, ai tot ce foloseste marea majoritatea a oamenilor.

Acum te intreb: daca tu pe pc-ul, laptopul sau tableta ta (la plural poate), nu folosesti mai mult decat aplicatiile sus mentionate, de ce inca mai detii PC, laptop, tableta (chiar mai mult de 1 din fiecare)?

Iti zic eu de ce: Din cauza marketing-ului.

Cineva inca nu a reusit sa-ti vanda ideea asta.

De fapt cam nimeni nu incearca sa vanda ideea asta.
Pentru ca e ieftina.
De ce sa cumperi si sa faci upgrade doar la 1 telefon si 1 monitor, cand poti cumpara si upgrada odata la 1-2 ani mai multe device-uri?
Un PC de gaming, 1 monitor gaming (adica scump), 1 laptop ultra book (iarasi scump), smartphonuri, si cateva tablete, ca poate uneori smartphonul e prea mic si laptopul prea mare.

Poate ca tu nu te joci, dar cineva ti-a vandut ideea ca merita un PC de gaming. Poate ca tu nu ai nevoie de laptop super subtire, dar cineva printr-o reclama ceva a reusit sa te convinga de utilitatea unui laptop super subtire, pe care tu nu-l scoti afara din casa decat prin concedii, cand sta aruncat prin bagaje.

Dar undeva in viitor probabil lucrurile astea se vor diminua, majoritatea oamenilor nu vor mai detine PC-uri, laptopuri, tablete si o gramada de telefoane, ci vor detine 1 si bun.
Acum depinde doar de cat de mult ne vom destepta, nu vom mai cumpara chestii aiurea, si ne vom da seama ca ne trebuie doar 1 singur lucru sa ne facem treaba.

Si apropo, nu exista notiunea de “M-am obisnuit cu Windows, nu pot trece la altceva“. Nu treci la altceva, nu folosesti altceva (gen un smartphone cu desktop experience) pentru ca cineva inca nu ti-a spus ca se poate.

Si cum What’sApp poate fi folosit pe web.whatsapp.com fara ca telefonul sa fie “blocat” adica poti sta si pe telefon in acelasi timp, asa probabil vei putea folosi simultan telefonul la ce vrei, si pe un monitor sa poti folosi un Desktop Experience, cu puterea acelui telefon. Wireless zic, cablurile sunt demodate de ceva vreme.

In final, ca tot ziceam de YouTube ca nu mai functioneaza bine pe pc-urile mai vechi. Asta e din cauza tehnologiilor noi de fabricatie a componentelor. Ca sa tii pasul, chiar si cu YouTube si Facebook, trebuie sa faci upgrade la +- 5 ani. La ORICE device ai avea.
Dar la telefon oricum faci upgrade des. Gandeste-te ce putere ai in buzunar si cat de multe poti face cu acel mic device.

Cel putin ca idee, realizeaza cum va arata viitorul si pregateste-te sa fii printre primii care vor beneficia dupa urma acestor lucruri: renunta la PC, laptop, tablete etc, cat de repede e posibil. Fii printre pionierii folosirii puterii de calcul la dimensiuni mici! Nu mai da multi bani pe multe device-uri nefolositoare. Ia-ti unul si bun! Mai trebuie sa astepti pentru asta, dar fii mereu pe faza pentru cand vei putea implementa lucrurile astea in viata ta!
Cand zic sa fii primul, zic sa incepi sa folosesti asta, chiar daca nimeni nu o face. Chiar daca lumea va rade de tine. Tu stii ca si ei se vor adapta la un moment data!