Google sunt inteligenți. Sau nu.

Pe scurt. Google e un motor de căutare. Adică scrii ceva într-un input pe site-ul lor, și ei îți returnează rezultate conform căutării tale.

Ca sa facă asta, ei au servicii în spate care non stop caută pe internet, ia fiecare pagină în parte, o scanează și o adaugă într-o bază de date de-a lor, locală.
Dar ținând cont că internetul e mare (ca spațiu în primul rând), ei nu pot salva chiar tot. Așa că salvează în mare parte doar textul de pe pagină.

Dar ce faci când în loc de
<p>Here is some interesting, and searchable content...</p>
ai
<someTag>{{crazyDynamicContent}}</someTag>

Google când scanează pagina ta, știe că acel p înseamnă un paragraf, și îți indexează textul dinăuntru.
Dar când în loc de p ai someTag iar în loc de some text ai {{someVarHere}} Google nu va mai ști ce să indexeze. Așa că o ia un pic razna și ori îți indexează aiurea ori deloc.

Problema cea mai mare e că nu de mult ei au scos pe piață o librărie JavaScript (Angular JS) care face un site foarte dinamic. Atât de dinamic încât, la scurt timp, și-au dat seama că e prea dinamic, chiar și pentru ei.
Iar acum se vaită peste tot cum că internetul a luat-o razna, că developerii folosesc JavaScript în exces, și că nu e bine, iar JS o să moară în curând (ca și Java Applets, Flash)

Hai să recapitulăm:

  • Google scoate pe piață un produs prin care dezvolți o pagină web să nu mai arate deloc ca o pagină (adica la page load, să nu mai încarce deloc text / html, să încarce numai ciudățenii, iar restul (textul propriu zis, pagina propriu zisă, va fi randată după aceea, de produsul lor).
  • Lumea începe să folosească produsul foarte des.
  • Google începe să se plângă deoarece developerii folosesc produsul lor și strică web-ul, iar ei nu mai pot indexa paginile web corect, pentru că nu mai arată ca pagini web.
  • Google dă vina pe programatori că folosesc JavaScript în exces, și că ar trebui să nu mai facă asta.

Păi stai puțin. Ne dai un produs, începem să-l folosim, după care ne faci proști că-l folosim, și că-ți stricăm ție treburile!?

Pai tu nu te-ai gândit la treaba asta când ai scos produsul pe piață? Ntz ntz ntz…