Introducere
Acum ceva timp am spus ca nu o sa mai am timp de blog, dar nu am specificat de ce. Eh, dupa ce mi s-a intamplat azi m-am gandit sa vorbesc despre asta. Poate ca a fost si din cauza ca am citit la VisUrat ceva asemanator, si daca tot am vazut ca lumea vorbeste despre tigani, discriminari, legi, etc, eu de ce sa nu o fac?

Smecheri
Bun. Eu vreau sa ma transfer din liceul in care sunt acum. Sunt clasa a 11-a si tocmai acum mi-a venit ideea sa ma transfer. Totul a pornit din cauza unui… tigan! Scoala asta unde invat(am) eu e situata in cea mai rau famata zona a orasului. Unde is cei mai mari nemernici sau “smecheri” (cum ii numeste lumea). De fapt nu prea li se potrivesc acest nume. Uite si de ce:
ŞMÉCHER, -Ă, şmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care ştie să iasă din încurcături, pe care nu-l poţi păcăli; abil; isteţ, dezgheţat; şiret, şarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat“.
Sa fim seriosi. Pe astia care stau la colt de strada si cand trece cineva ii auzi “da si mie un ban” sau “da si mie o tigara” ii mai putem numi smecheri (a.k.a. istet / persoana cu gust rafinat / abil)? Nu cred.

Ce fac “smecherii” in scoala
Si in scoala asta treburile stau cam asa: Gardian nu mai avem. Pe unu’ l-au legat de copac, altul a plecat dupa doua zile (oare de ce?) iar ultimul (parca) s-a imprietenit cu ei. Nu avea de ales! Si pana la urma am ramas fara gardin. Asa, deodata ce nu mai e gardian se poate presupune ca in scoala aia intra cine vrea. Daca vine mama la sedinta ii cere buletinul, de unde ii ia numele, seria, o intreaba unde se duce, cu ce treaba, cat are de gand sa stea, etc. Frumos, daca se intampla ceva prin scoala sa stie pe cine sa traga la raspundere. Avem si camere de luat vederi prin scoala. Deci nu prea ai cum sa faci ceva rau si sa nu fii depistat. Eh, acum sa vedem si partea cealalta. Pe poarta din spatele scolii (pe unde intra elevii) intra cine vrea. Toti cioroii vin acolo sa ‘culeaga’ fetele noastre frumoase si proaste, pentru Spania. Si daca tot sunt ei mari si tari, de ce sa nu se ia si de baieti!? Pai nu da mai frumos cand vine un cioroi in scoala pe scuter, se da jos, in miezul iernii, cu ochelari de soare care ii acopera jumatate din fata, sta putin, cat sa atraga atentia fetelor, dupa care incepe sa faca figuri. Acum are de ales. Poate sta la intrare in scoala (pe o portita mai mica decat usa de la intrarea in apartament, prin care intra toti elevii din pauza, in acelasi timp, in scoala) si sa-i palmuiasca pe unii care au ei chef. Tu treci, tu treci, tu nu treci, tie iti dau o palma si treci, tie un genunchi in spate si treci. Ok, nu are tigari. Trebuie sa-si procure. Cheama pe vreo doi trei, le cere tigari, aia le dau (cum sa nu-i dau, da’ ce, vrei sa ma bata?), si gata. Mai au si alte metode de a atrage atentia, dar nu mai stau sa le enumar.

Cum au intrecut masura in scoala
Faza e ca de curand si-au luat-o in cap. Acum au trecut la bataie, de placere. Acum daca esti in grup, iti mai da o palma, un pumn, un picior. Dar daca te prinde singur (te duci sa uzi buretii/te-a trimis profa sa faci rost de creta/etc) ai puso. Ma rog, nu toti. Doar cei care sunt mai… corecti. Daca le dai tigari cand iti cer, nu-ti fac nimic. Daca nu comentezi cand iti dau un pumn, nu-ti fac nimic. Dar daca ii iei la intrebi de genul “poti sa-mi explici si mie de ce ai dat in mine? Nu ti-am facut nimic”, sau “am dat bani munciti de tata pe tigarile astea, nu iti pot da”, pot spune ca ‘te-ai ars’ in liceul ala. Ai de-a face cu toti cioroii de prin zona. Se duce vorba cum ca “ala mai inalt cu paru’ asa, cu ochii albastri, care de obicei umbla cu x si y e mai tupeist”. Si dupa aia vor sa-si incerce toti pumnii pe tine. Iarasi, doar de placerea de a da.

Nu ai ce sa le faci
Ok, nu ar fi mare problema. Te duci frumos la directoare/diriginte, ii spui problema si gata, ai scapat. Acum faza sta asa: Te duci la diriginte, ii spui, da din umeri. La directoare daca te duci iti spune sa iesi afara din cabinet ca nu are timp de tine. Mai ramane politia, unde a fost greseala mea de prima data ca nu m-am dus. Eu m-am gandit in felul urmator. Daca ma duc la politie si ii da amenda lu’ ala, o sa se auda vorba si la altii. Ala nu cred ca o sa-mi mai faca nimic. Dar dupa aia o sa se uite toti ‘ciumegii’ la mine si o sa zica “ia vezi, aia-l turnator, ia sa-l prindem dupa ore sa i-o dam”. Nu pusi de ala care si-a luat amenda. Doar pentru ca mi-am facut imagine proasta in fata lor!
Iarasi spun: Greseala cea mai mare a mea a fost ca nu m-am dus la politie de prima data!

Primul motiv pentru care vreau sa ma transfer
Bun, s-a intamplat ce s-a intamplat. Vreau sa ma transfer. Eu in liceul ala nu ma mai duc. In plus de golaneala care e pe acolo, nici macar nu se fac ore. Nu cred ca ar vrea nimeni sa se faca ore, dar eu ma gandesc la anu’ cand o sa dau bacalaureatul si eu stiu ca, fiind la profil mate-info, nu am caiet de info. La noi la info ne spune sa stam pe net. Asta din prima zi de cand am intrat in liceul asta. Odata la trei luni, cand preda si profa, de forma, preda dupa un caiet scris de altcineva. Ea pur si simplu habar nu are C++. Nici macar nu stie ce sa faca in cazul in care apare o eroare de compilare in C. Ne spune noua sa citim eroarea si sa ne dam seama ce are.
Asa, la romana eu nu am fost deloc pe semestrul asta. Nu am note. Profa nu zice nimic! O doare fix undeva ca nu vin eu la ore. Ma duc in ultima saptamana, iau trei note si trec. Iarasi, nu o intereseaza!
Nu mai zic nimic de biologie, chimie, sport, economie, geografie, etc, unde nu se face nimic. Absolut nimic. Stam si ascultam muzica in ore. Oricum, nu-mi trebuie mie geografie, economie, etc.
Singurul obiect care chiar se face este matematica. Este singurul obiect de care sunt multumit in scoala aia.
Aaaa, si am uitat de fizica. Heh, la fizica e nenorocire! Vrei sa treci? Dai banu’ si treci. Simple as that!

Nu ma pot transfera
Deabia acum incepe partea cea mai importanta! Vreau sa ma transfer. Nu se poate! De ce? Pentru ca am 7 la purtare pe primu’ (asta in primu’ rand). Ok, stiu elevi din cele mai bune 5 licee din oras care au nota 8 la purtare pentru 100 absente. Eu am 7 pentru 30 absente! (si liceul meu e cam pe ultimele locuri din oras). Pana si un profesor din cel mai tare liceu din oras s-a mirat cand a auzit ca am 7 numai din cauza a 30 absente, pe cand la ei nu se pune mai jos de 8 la purtare, pentru absente. Toti cand aud ca am 7 la purtare se intreaba “da’ ce nemernic o mai fi si asta cu 7 la purtare”.
Sa vezi faza. Cred ca am apelat la 5 persoane care se laudau ca “daca ai vreodata nevoie, la mine sa apelezi, iti fac transferul cat ai zice peste”, neamuri, neamuri ale neamurilor, vecini, prieteni de familie, prieteni ai unor vecini, etc. Nici macar unul din ei nu a fost in stare sa ne ajute. Toti ne spun ce sa facem. “du-te acolo, fa aia, spune aia”. Dar du-te tu frate, tu esti ala care te laudai ca ai cunostinte! De ce ma trimiti tot pe mine? Du-te colo, du-te dincolo, toti imi spuneam ca nu se poate acum, la jumatatea semestrului sau ma trimiteau in alta parte si pana azi nu am rezolvat nimic!

De ce nu ma pot transfera
Asa deci, nimeni nu ma poate ajuta. Si eu ce mama masii fac!?!?!? Eu NU ma mai duc in scoala aia, nici cu politie, nici cu nimic, de frica!!! Vreau transfer! Am fost si am vorbit cu directoarea de la scoala mea, care cica nu poate sa-mi dea transfer. E ilegal. Directoarea de la liceul unde vreau sa ma mut nu ma primeste, am 7 la purtare. Oamenii care se laudau ca fac si ca dreg nu-i mai enumar. Sunt multi si nu au facut decat sa ma indemne ce sa fac sau sa ma trimita mai departe. Mai enumar pe tanti de la Inspectoratul Judetean Scolar Braila, care de fapt era inspectoare generala (cica a’ mai mare de pe acolo). Si tanti aia m-a ajutat fix cu nimic. Deci azi cand am iesit de acolo fierbeam de nervi! Cum e posibil sa iti spuna ca NU SE POATE FACE NIMIC cei de la inspectorat!? Cei care sunt responsabili de scoli si de ce se petrece in scoli. I-am explicat tot ce s-a intamplat, i-am zis ca mie imi e frica sa ma mai duc in scoala aia (cartierul ala), si degeaba. Ea o tinea pe a ei ca nu se poate face transfer acum, in timpul semestrului, pentru ca faza cu bataia nu exista in regulament! Se poate face transfer numai in doua cazuri. Mutare de domiciliu sau adeverinta medicala cum ca sunt bolnav de o boala si trebuie sa ma mut la cea mai apropiata unitate scolara. Ok, asta spune regulamentul! Asa, deci daca te muti dintr-un cartier in altul poti face si transfer. Daca ai vreo boala mai grava, poti face transfer, dar in cazul in care esti maltratat in scoala nu poti face. Adica pur si simplu aia care stau cu cinci strazi mai departe de scoala se pot muta, iar cei carora le e frica sa se mai duca la scoala, din cauza ca sunt batuti in acea scoala si in acel cartier, nu se pot muta. Simplu, nu? Pana si inspectorii (care is mai presus decat orice prin scoli) spun acest lucru. Simplu. Esti batut? Nu ne intereseaza pe noi, stai acolo, suporta bataile si hartuiala in continuare pana se termina semestrul, ca sa te poti muta. Regulamentul nu-ti da voie sa te muti in aceasta situatie. Oare in cazul in care acea persoana ajunge prin spitale, la fel mai spun? Ca tot nu te poti muta?
Inca un lucru ciudat pentru mine. Inspectorul sa-ti spune ca ai de ales. Ori te duci acolo, sa fii hartuit in continuare, ori faci abandon scolar, si repeti clasa in alt liceu. CUM E POSIBIL!? Mie unul mi se pare o idiotenie!

Final
Ceva e sigur. In Romania, Guvernul nu face nimic. Niste reguli de rahat! Daca furi o paine, daca treci pe rosu sau printr-un loc in care nu e zebra/semafor, sau daca bei o bere in fata scarii, esti amendat. Dar daca unu’ te bate in liceu, nu i se intampla nimic. “eeh, sunt copii, se joaca”. Sau ii da amenda lu’ ala, fiind sub 18 ani ii vine amenda la parinti, el fiind fugit de acasa (nu are nici o treaba cu casa, strada e casa lui) si a rezolvat problema. Pe ala in doare in dos de amenda primita, si continua sa faca ceea ce facea si pana acum.

Pe zi ce trece imi dau seama de cat mai multe chestii al dracu’ de ciudate la tara asta. Totul e aiurea in Romania. Regulile, oamenii, gandirile, locurile de munca, scolile, organizarea evenimentelor, sistemele de invatamant, legislatie, etc!

Uh, oare nu ma pot obisnui sa scriu mai scurt? :| Anyway, am pus boldit un fel de titlu la fiecare paragraf, macar sa inteleaga lumea despre ce e vorba in acel paragraf.