Știți ce se întâmplă dacă luați același medicament într-o doză foarte mare și pentru o perioadă foarte lungă de timp? Deveniți imun la el!
Corpul se va obișnui cu acel medicament, și la un moment dat nu-și va mai face efectul.

Un exemplu relativ clasic: Mie-mi trece durerea de cap (cât de puternică o fi ea) cu un simplu Antinevralgic. Răceala în principal îmi trece cu până în 5 paracetamol luate.
Asta în timp ce alte persoane care au luat în exces aceste medicamente și le-a permis corpului să se învețe cu ele și să devină imun la ele, iau doze de multe ori mai mari decât ale mele și cu greu le trece.

DAR acest articol nu e despre asta. E despre același efect de a deveni imun la ceva, dar aplicat în altă parte.
Pe Facebook.

În fiecare zi citesc, la fel ca tine de altfel, zeci de texte motivaționale. Fie ele text sau imagini cu text + poza celui care a scris acel quote // motto.

Îmi amintesc că acum câțiva ani, înainte de facebook sau hi5, pe vremea când forumurile erau la modă, găseam uneori la Signature la unele persoane niște quote-uri la fel de interesante.
Rareori se întâmpla să găsesc. Dar când găseam, după ce citeam o frază sau un mic paragraf motivațional, chiar își făcea efectul. Chiar mă făcea să-mi dau seama de anumite chestii, și PE LOC mă motiva, iar fără să-mi dau seama, în clipa următoare deja făceam ceva, bazat pe motivația dată de acel quote.

Era foarte frumos. Aia da dezvoltare! Aia da motivație.

Acum, bombardați de sute de texte motivaționale citite pe zi (pe oră chiar) am ajuns să fim imuni la ele. Ne-am luat în ultimele luni / zeci de luni o porție atât de mare și nocivă de aceste texte încât mintea noastră a devenit imună la ele!
Acum pur și simplu nu-și mai fac efectul.

Citești ceva interesant, spui pe loc un “wow ce tare!” și treci la următorul.
Asta-i tot! Asta-i toată “motivația” (dacă o mai putem numi așa) de care ai parte.
Acele texte pe care le tot share-uiți pe Timeline-urile voastre nu mai sunt texte motivaționale! Și-au pierdut esența din momentul în care nu au mai reușit să te motiveze. Și un simplu “wow ce tare” // “adevărat!” NU se numește motivație!
Motivație e atunci când chiar FACI ceva, BAZAT pe ceea ce citești!

Dar cum Home page-ul din Facebook are infinite scroll, ce să mai faci? Dai scroll down până te plictisești și după aia îți găsești altceva de făcut.
În principal ORICE text care se vrea motivațional, citit de tine pe facebook, îl vei uita în următoarele 100 secunde, (să nu fiu rău și să spun 10 secunde!)

Deci fii ANTI idiocracy-like lifestyle! Dă unfriend/unfollow persoanelor/paginilor care postează așa ceva foarte des, pentru că falsa idee de ajutor/motivare nu te ajută cu nimic în realitate!
Sau măcar fii îndeajuns de inteligent și dăți seama că așa ceva NU TE AJUTĂ CU NIMIC!