Sau mai bine spus, ce-am realizat/inteles.

Ce urmeaza sa spun pare simplu, pare “da ma asa e, da’ tu nu stiai asta?“. Dar cu toate astea, consider ca enorm de multi dintre noi, chiar daca stim asta, procedam gresit (impotriva a ce stim).

Anul asta am inteles ca oamenii sunt diferiti si automat si “gusturile” lor sunt diferite.

Mai concret am inteles ca n-ai cum sa ceri sfaturile sau parerile cuiva despre ce mouse sa cumperi, ce tastatura, ce monitor, ce laptop, ce telefon, ce casti.
N-ai cum sa ceri sfatul cuiva daca telefonul X e bun sau nu.
N-ai cum sa ceri sfatul cuiva despre ce cafea sa incerci, caffe latte sau cappuccino.

Si mai adanc in subiect, n-ai cum sa asculti parerile cuiva pe internet (review) despre un produs, si sa-ti faci deja o parere despre acel produs.
Pentru ca, repet, oamenii sunt diferiti. Ce i se potriveste cuiva posibil ca nu ti se potriveste si tie.

Daca cineva spune ca telefonul X e prea mare sau prea mic, asta nu inseamna ca si tie ti s-ar parea la fel.

Partea proasta spre foarte proasta e ca daca nu “asculti” de nimeni, mergi la noroc sau pe testate. Si cum daca vrei sa-ti iei un telefon nou nu stai sa testezi 100 modele de pe piata pana gasesti ce-ti place, cel mai simplu e sa mergi la noroc, si poate inchei viata trecand doar prin coincidente bune pentru tine.
In schimb daca ai mereu ghinion la alegeri si stai cu ce-ai ales, crezand ca asta e tot ce se poate, e posibil sa treci prin viata considerand ca “bleah“.

Cazuri concrete din istoria mea de anul asta:
Fan Samsung de minim 10 ani, schimbat vreo 3 tv-uri de la ei pana sa merg la noroc cu primul Sony din viata mea si wow ce diferenta – asta nu inseamna ca Sony 4ever, dar anul asta mi s-a potrivit produsul asta. INDIFERENT de ce spun toate review-urile ca e mai slab decat Samsung-ul anterior. NU! SE! COMPARA! – Asta nu inseamna ca Samsung e mai slab, ci ca mie nu mi se potriveste.
Sa nu mai spun de niste casti relativ scumpe mega laudate pe internet care mie nu-mi plac deloc, vs niste casti care-mi tot faceau cu ochiul (de vreo 10 luni asa tot ma fastacesc sa le iau sau nu) si vorbite de rau pe tot internetul, dar care pentru mine sunt game freaking changing; alta lume.

Am auzit atat de des fraze gen “nu-mi place cappuccino, nu mai beau asa ceva niciodata” – asta pentru ca 1 data acum 10 ani a baut un cappuccino facut pe vapor, pardon, la ceainic, sau cum se numeste cratita aia in care faci cafea turceasca. Cappuccino la cratita, auzi la asta.

Si uite asa dintr-o experienta de acum zeci de ani ajungi sa traiesti toata viata cu niste preconceptii fie create dintr-o experienta rea in trecut, fie create din cauza unui sfat nepotrivit tie (fie review, fie idee de la cineva in care ai incredere).

Sa nu mai zic de oamenii care nu incearca niciodata nimic diferit. Daca i-a picat in mana, la noroc, cum am zis mai sus, un telefon oarecare, cu ala sta. Bun prost, aia e. Dar deja intram in alta poveste.

Hai sa n-o mai lungim si sa tragem si-o concluzie!

Ce-am invatat anul asta? Printre altele, am invatat sa nu mai cer pareri despre lucruri in general (sa ma si tin de asta, pf, greu!) pentru ca ce i se potriveste cuiva probabil ca nu mi se potriveste si mie, si se poate sa aleg gresit, crezand ca asta-i tot ce poate oferi viata.

In acelasi timp, am invatat ca sunt 1001 revieweri pe internet care fac review la 1 produs anume, si ca parca si-au vorbit, toti spun aceleasi lucruri inutile despre produs, nimeni nu zice ceva diferit. Totul pentru bani, Totul pe repede inainte. Nimeni nu mai e atent la detalii, nimeni nu mai da o parere in urma folosirii. Toti fac gunoaie de unboxing, de parca nu pot vedea si eu poze pe site-ul producatorului.
Tip: Asta e o mina de aur ce sta sa fie exploatata: review-uri sincere, diferite, in urma folosirii a unui obiect. Oricine poate face asta. Hai ca ne auzim peste cativa ani buni cand si bunica o sa puna video pe youtube cu ceva intr-adevar folositor si-o sa scoata si de-o paine acolo. Youtube e abia la inceput, momentan continutul de acolo e… semi-gunoi.