liarDin punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune minciuni e aia când te minți singur. De ce? Pentru că încerci din răsputeri să te autoconvingi de ceva. Te obligi să crezi un lucru. Îți bagi forțat în creier un lucru. Și creierul începe să creadă că ai dreptate.

Imaginați-vă scenariul următor:
Acum mulți ani (gen 10-15-20 de ani) ai mințit în legătură cu o întâmplare. Pe toți ceilalți și cel mai important, pe tine însuți. Și după 20 de ani ești 100% convins că ceea ce povestești chiar s-a întâmplat. Dar de fapt totul e doar o minciună inventată de tine cu 20 de ani în urmă, din nu-știu-ce motiv, și în tot acest timp ți-ai educat creierul să creadă că acel lucru chiar s-a întâmplat.

Nu există lucru care să te convingă că nu s-a întâmplat. Nu există mașinărie care să descopere că tu minți, pentru că tu chiar crezi în asta. Poate să-ți aducă cineva dovezi foarte clare că nu s-a întâmplat, tu tot n-o să crezi. Pentru că cea mai mare încredere o ai în creierul tau!

Bun, ce vreau să spun prin asta? Nu vă mai mințiți singuri!
Așa vă veți învăța și vă va dăuna în viitor.

O să vă scadă încrederea în sine, o să vă scadă ambiția, voința, totul. De ce? Pentru că nu vei mai fi la fel de deschis. Dacă ceva nu-ți convine, te minți singur că e ok, și când cineva încearcă să te ajute cu ceva îi respingi ajutorul din start, știind că ceea ce faci e ok. De ce? Pentru că e chiar foarte ok pentru tine. Chiar e! Dar în realitate e o minciună! Nu e deloc ok!