poza comunicareDupă cum spune și titlul, comunicarea chiar înseamnă totul.

Orice-ai vrea să faci pe lumea asta, o faci prin comunicare. Fie ea verbală, directă sau indirectă, non-verbală, comunicare prin limbajul trupului, prin tonalitatea vocii sau chiar prin atingere, zâmbet sau privire.

Important e că dintotdeauna comunicarea a însemnat totul. Pentru toate speciile și mai ales pentru a noastră.

E cea mai importantă “metodă” de socializare și oarecum de supraviețuire. Vrei să-ți iei de mâncare? Ai nevoie să comunici asta. Vrei să te angajezi? Ai nevoie de comunicare între persoane. Vrei să faci un proiect? Ai nevoie de comunicare în grup. O afacere? La fel. Vrei să fuți sau să-ți găsești o tipă ‘cu care să faci casă’? Ohoo, comunicarea e esențială aici. Lista poate continua la nesfârșit…

Anyway, ce vreau să spun / arăt cu asta? Că e cea mai importantă parte a dezvoltării, a evoluării, și de aceea trebuie dezvoltată la nivel de individ din ce în ce mai mult. Trebuie să fie una dintre cele mai dezvoltate abilități ale unei persoane, dacă nu cea mai.
De ce? Pentru că cu cât ai această ‘abilitate’ mai dezvoltată, cu atât vei avea mai mult succes în orice-ai face.
Consider că asta e și o cale către o evoluție cât mai bună a noastră, o evoluție spre o educație mult mai bună.

Dintr-un punct de vedere aceasta merge mână-n mână cu persuasiunea, sau, dacă vreți, cu cât îți dezvolți mai mult abilitatea de-a comunica, cu atât îți vei dezvolta mai mult și persuasiunea.
Și asta e esențială în orice-ai face. Atât timp cât ești inteligent și știi ce vrei, și mai ai și dreptate, de ce crezi că nu ți-ar folosi abilitatea de-a te face înțeles din prima, într-un timp cât mai scurt și cuprinzând cât mai multe persoane?

Luăm exemplu două (cred că cele mai răspândite) nevoi ale unui om. Și luăm exemplu bărbatul.
Bani și femei, right? (știu, știu, mulți vor avea alte priorități, dar am zis cele mai răspândite!)
Ok. Ca să faci bani trebuie ori să te angajezi undeva cu un salariu bun, ori să-ți deschizi propria aface, ori, că tot trăim în România, să tragi țepe, să furi și alte alea.
În oricare din cele de mai sus îți trebuie un papagal incredibil de bun. Aka ‘un nivel avansat de comunicare’, sau cum vrei să-l numești.
Femei? Ce femeie se uită la tine și zice “wow, ce bun e ăsta. hai să-l fut / să-l iau de soț”? Niciuna! Garantat! Deci iarăși, îți trebuie papagal. În cazul în care o iei drept “se poate să-mi fie nevastă” presupun că ai văzut-o că e inteligentă, deci trebuie s-o ‘impresionezi’ tot prin inteligență, deci comunicarea e esențială.
Dacă o iei drept “bună tipa, o vreau pentru o noapte” îți trebuie ori bani (și-n cazul ăsta probabil vine ea la tine fără nici un efort din partea ta, dar cum faci banii ăia? am zis mai sus), ori papagal bun s-o vrăjești (papagal, după cum am mai spus, însemnând un nivel mai avansat de comunicare)

Well? Ajungem la ce-am zis la început? Este sau nu comunicarea totul!?

Ce m-a determinat să scriu acest articol? Oamenii și modul de comunicare al lor (al nostru de fapt). Văd oameni inteligenți care pur și simplu nu-și pot exprima ideile, sau și le exprimă atât de greu încât puțini îi pot înțelege. Și să spunem că ar avea o idee genială, dacă n-o pot exprima și n-o pot pune în practivă, e degeaba.
Și văd relații destrămându-se tot din cauza proastei comunicări.
Și văd oameni proști care au papagal și sunt foarte persuasivi care ocupă posturi bune și bine plătite.
Sau oameni nu atât de buni ca alții care câștigă sau iau note mai bune, doar pentru că știu puțin dar îl exprimă foarte clar.
Sau oameni care au “vrăjeală” și pot vinde orice căcat la un preț enorm.
Sau aceeași vrăjeală folosită în alte scopuri, gen în categoria femeilor frumoase (în special cele pentru o noapte). Aceștia sunt oamenii care merg pe principul “nu-ți trebuie bani să ai femei frumoase” și chiar dovedesc asta. Îți trebuie doar puțină inteligență și-un nivel avansat de comunicare (numește-l așa sau papagal sau vrăjeală sau cum vrei tu)

Nu zic că sunt frustrat din cauza asta și nici nu zic că sunt expert în asta. Eu tocmai mi-am dat seama cât de mult contează comunicarea, împreună cu persuasiunea și chestiile asemănătoare, și drumul meu spre dezvoltarea lor de-abia acum începe.
Eu doar am spus ceea ce m-a făcut să mă trezesc din pat să scriu, la 1 minut distanță de cădere în ‘deep-sleep’.
Sper să nu luați acest articol în alt mod decât scopul lui când a fost scris!

Cheers! Și spuneți-mi părerile voastre despre asta. Chiar sunt curios dacă lumea consideră comunicarea un lucru atât de important.