PS: Da știu, scriu mult, lung. Merită să citești articolul, măcar printre rânduri. Ideea e ok :p

Cică anul ăsta a fost promovabilitatea de vreo 50%, iar anul trecut de vreo 80%, în timp ce în anii din urmă a fost chiar peste 80%.

Mulți sunt nemulțumiți. C-a fost prea greu, că este mai greu, că sistemul lor este greșit, etc etc.

Well, sunt total de acord cu afirmația că sistemul lor este greșit, dar n-are prea mare legătură cu schimbarea sistemului bacalaureatului.
Sunt și de acord cu ideea că e mai greu, în schimb nu spun c-ar trebui să fie mai ușor. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie MULT MAI GREU. Nu mă iau neapărat de teoria de acum, ci mai degrabă de faptul că oricum NU se face toată teoria. Și-ar trebui!

Vorbeam cu cineva despre faza asta, și eu îmi exprimam niște idei, iar cealaltă persoană a început să râdă și să-mi spună că acel sistemul de care vorbesc eu este foarte asemănător cu al nemților. Eram fericit. Asta confirmă că sistemul pe care-l gândesc eu este bun. Dovada? Nemții! Vi se pare că ei o duc greu? Să fim serioși!

Deci da, este greșit sistemul curent și nu sunt mai deloc de acord cu el. Și asta din cauza celor din guvern, din cauza celor care schimbă și adoptă sisteme noi. Din cauza că ei nu sunt în locul nostru, să vadă cum e, și schimbă sistemele de învățământ în funcție de rezultate. Dar greșeala e altundeva. Rezultatele le dau elevii, iar elevii iau acele rezultate datorită profesorilor. Deci aici este greșeala: profesorii!

La noi la românica mai toată lumea se duce la o facultate, este al dracului de ușor de intrat la una, și oarecum ușor de terminat una. Deci foarte mulți dintre noi avem o facultate terminată. Dar oare o merităm? Ok, o terminăm. Și ce facem cu ea? Ne ia locul de muncă unul chiar poată ȘI FĂRĂ LICEU!
Faptul că tu, om cu 2 facultăți, mastere și alte alea, îți pierzi locul de muncă sau nu intri la unul în favoarea unuia fără liceu.

CUM se poate ca unul fără liceu să capete un job și să “câștige” un interviu în locul unuia cu facultate și master?
Well, simplu! Dacă un om a terminat un liceu, o facultate și-un master, asta NU înseamnă că și știe prea multe din ce-a făcut pe-acolo. Plus că este fără experiență. Și teoria cu practica de multe ori nu sunt una și aceeași.

Prea mulți intră la o facultate, și prea mulți termină un liceu degeaba. Care e consecința faptului că mulți se înscriu la facultate? Păi ok: e ușor să intri, e oarecum ușor să iei bacul, deci de ce să nu te înscrii și la o facultate, right!?
Bun, în primul an, să zicem că intră 1000 de studenți noi (la un profil/o facultate/ce vrei tu). După 2 luni după ce-a început facultatea mai rămân 800. După primul semestru mai rămân 700. După primul an mai rămân 400. Prin anul 3 vor mai fi doar 200. În anul 4 max 100. Din ăștia termină doar vreo 40.
Consecința?:
Prin anul 3 un profesor universitar care este plătit cu 100 de milioane va face cursul cu doar 10 studenți. Un profesor de laborator va face laboratul cu doar 2 studenți, și mulți alți profi de lab nu-l vor mai face deloc, că sunt prea puțini studenți. Dar tot sunt plătiți pentru asta.

Cam asta e consecința faptului că e atât de ușor să intri la o facultate.

Anyway, să vă dau exemplu de un sistem de învățământ ok. Așa e gândit de mine c-ar fi cel mai bine pentru toată lumea, și toți am avea de câștigat.

În primul rând: introduse noi joburi pentru oamenii fără capacitatea luată, altele pentru oamenii fără bacul luat, și multe altele fără facultate.
În aceeași ordine ca mai sus, locurile de muncă să fie: din ce în ce mai bine plătite, și din ce în ce mai ușoare. Adică: Un om fără capacitatea (teza cu subiect unic sau cum căcat se mai numesc acum) luată să ia salariul MULT mai mic decât un om cu o facultate terminată, și același om fără capacitate să muncească într-un domeniu mai greu, să depună mai mult efort, și să aibă un program mai lung decât cel cu facultatea luată.

În al 2-lea rând ar trebui introdus o materie nouă, 1 oră pe săptămână timp de 4-8 ani. Adică din clasa a 5-a până într-a 8-a și iarăși introdusă într-o altă formă în liceu.
O materie fără note. O materie în care să fie obligată prezența, iar absențele să se plătească, dacă nu vei fi dat afară din școală.
O materie în care să vină un om FOARTE BUN pe domeniu, un PSIHOLOG (cu ocazia asta iei și psihologii mai sus în țara asta, că oricum nu avem psihologi buni de nimic, și de-aia suntem atât de idioți, proști, nesimțiți și în urma tuturor celorlalte state / țări).

Ok, și acest profesor/psiholog bun să vină și doar să vorbească. Să vorbească despre CE ÎNSEAMNĂ să muncești FIZIC și ce înseamnă efortul INTELECTUAL.
Să vorbească despre avantajul școlii, despre “de ce este bine să înveți și cu ce te-ar avantaja asta“. Despre cariera ta ca om. În 5-8 scopul e să te motiveze să mergi mai departe, la liceu, șî-n același timp să te motiveze să înveți mai mult.
În liceu scopul va fi același ca mai sus, în schimb se mai adaugă și începutul carierei tale, ca persoană! Prin clasa a 10-a ești deja destul de mare încât să-ți dai seama ce vrei de la viață, plus că din clasa a 7-a s-ar introduce, prin materia de care vorbesc, noțiunea de carieră, și vei fi educat în așa fel încât să-ți dai seama cam ce vrei!

Bun. Nu spun “să presupunem“, că știu c-ar da roade. Atât timp cât MĂCAR 1 profesor își dă interesul, și este foarte bun în ceea ce face, un orator incredibil de bun, elevii vor fi motivați să învețe, deci CHIAR DACĂ ceilalți profesori nu-și dau interesul, o să-i sancționeze elevii, și-o să le ceară interesul. Și în principal profii în ziua de azi nu-și mai dau interesul pentru că văd cât de fucked-up suntem și ȘTIU că o să ajungem niște zdrențe de oameni, deci de ce să-și dea interesul pentru noi? Sau… PENTRU CINE, dacă nimeni nu vrea să învețe și să evolueze!?

Cei care nu vor sau nu pot (nu pot nu există, dar pun și opțiunea asta) vor ajunge să muncească unde le este locul. Ceilalți se vor duce mai sus.
Ok, deci elevii vor învăța mai mult, deci este cazul să ridicăm puțin ștafeta. Facem capacitatea un pic mai greu, și bacul și mai greu. Mi se pare normal ca bacul să fie greu. Este dovada ta ca om a 12 ani de școală!!!
O să fie promovabilitatea și mai pică! PERFECT! Mai mulți oameni pentru clasa de jos, unde ESTE mare nevoie în românia. De-aia suntem așa cum suntem. Pentru că nu avem oamenii potriviți la locurile potrivite. Avem oameni proști cu diplomă sus, și oameni deștepți fără diplomă jos. STUPIIIID!!!

Deci doar puțini vor trece bacul. Admiterea la facultate va deveni ȘI MAI GREA, deci vor fi mai puțini studenți, și-n același timp mai puține grupe, DAR!!!…
DAR vor termina mai mulți. Nu vor mai intra 1000 și vor termina 40, ci vor intra 100 și vor termina 60. Pentru că DIN START oamenii care REUȘESC să intre la facultate sunt mult mai inteligenți decât ceilalți, deci sunt șanse mult mai mari să termine.

De facultate n-are rost să vorbim acum. Poate în alt articol.

Concluzia finală?

Țara se va dezvolta mult mai repede, va fi mai multă corectitudine peste tot, și fiecare va fi unde merită, în felul ăsta cei ajunși sus CHIAR VOR FI BUNI pe domeniul lor, și vor avea parte și de oameni sub ei, cu care să lucreze să CREEZE ceva.
Un exemplu micuț și-am terminat:
Oamenii cu facultăți vor CREA o “idee“, vor face planuri, etc și vor fi ajutați de:
Oamenii fără facultate sau chiar fără liceu s-o pună în practică. Gen: Mereu va fi nevoie și de oameni care să curețe, femei de serviciu, oameni care să bată un cui, să lege o sârmă, să bage un șurub undeva, să pună o șaibă și-o piuliță, să văruiască, etc etc etc.
În final iese ceva ok. Fiecare muncește cât trebuie și este plătit cât trebuie. Și oricine poate ajunge acolo! Totul e să participe la acele obiecte/cursuri prin generală/liceu, care cu siguranță îi vor motiva!