Mă gândeam adineauri la o chestie. De ce oamenii “trag de fiare”? Mă gândeam în principal la cei mezomorfi sau ectomorfi (click aici dacă nu știți ce înseamnă). Hai că endomorfii au de ce să se ducă la sală. Au grăsime în plus și le dăunează în viața de zi cu zi.
Dar ceilalți? Pentru ce se duce un mezomorf la sală? El are deja un fizic perfect și un metabolism ok. Ce-i mai trebuie lui sală? Mezomorfii, chiar dacă sunt slabi, au cel mai grozav metabolism și o duritate (rezistență) excepțională. Pentru ce își mai pierd atâtea ore din viață, făcând niște exerciții (efort) oarecum inutile. În tot timpul ăsta pot face altceva mult mai bun, mult mai ajutător în viață. De ce preferă să-și piardă timpul inutil?

Eh, cam așa gândeam eu acum vreo 4 luni. Cam așa gândesc majoritatea persoanelor care nu fac sală. Cam așa gândesc ăia de au mereu ceva de comentat. Cam așa gândesc ăia de au făcut sală 2 luni și s-au lăsat, fiind foarte frustrați că nu au ajuns ca Arnold.

Poate că și tu gândești așa. Dar poate după ce vei termina de citit îți vei schimba opinia.
Am un prieten care mă bate mereu la cap cu “mind over body / mind is over matter”. El e exact tipul care spune:
Pentru ce să fac eu sală? N-am nevoie. Mai bine dau 50 lei+ pe lună pe țigări și băutură, decât să dau la sală. De parcă m-ar ajuta cu ceva
Well, să știi că ai dreptate. Mai bine bag țigări și băutură în mine, decât să merg la sală (sală=>exerciții fizice=>sănătate).

Acum s-o luăm și pe partea cealaltă. Mulți (foarte mulți?) nu realizează, dar la “sportul” ăsta chiar îți trebuie ceva creier. Cu cât ești mai “deștept” cu atât crești mai bine, mai repede și mai plăcut. Și aici se folosește LA GREU “fenomenul” “mind over body”. Pentru că nu te pui și tragi ca idiotu’ sperând că o să reușești. Prima dată îți trebuie pregătire psihică. Trebuie să te imaginezi cum ridici greutatea. Să te imaginezi reușind să termini cele 10 repetări sau cât ți-ai propus. Să-ți eliberezi mintea de orice alte gânduri, și să te concentrezi fix pe rezultat.
Cu cât știi să te folosești de “fenomenul” “mind over body”( 1 & 2 )mai mult, cu atât vei fi mai eficient, mai sănătos, vei crește în masă musculară mai repede și într-un final, mai fericit.

Apropo de asta, Arnold Schwarzenegger spunea că mintea controlează mușchii, că el vede zilnic la sală sute de culturiști care, în pauza dintre serii, comentează vremea sau citesc reviste și arată mizerabil, deși se antrenează de mulți ani.
Asta confirmă exact ce-am spus mai sus. Contează enorm pregătirea psihică!

Dar na, unii oameni preferă să-mi spună cât de buni sunt ei și că pentru ei “mind is over body” deci sala nu înseamnă nimic (dar, după cum am dovedit mai sus, sala înseamnă exact aplicarea fenomenului acesta, având ca rezultat un corp sănătos și fericire pe viitor (o să vedeți mai în față de ce) )
Eh, spunem ca ei, facem ca noi :-j

Apropo, acum înțeleg de ce unii oameni fac sală pentru relaxare, și ca un hobby. Prima dată când m-am apucat de sală am fost mai mult forțat, deci era ca o obligație pentru mine. O vedeam ca pe un lucru rău, dar necesar. Partea bună e ca după foarte puțin timp mi-am dat seama cât de mult înseamnă asta. Deja pentru mine a ajuns un hobby. O fac din plăcere.
Nu am ajuns încă la stadiul de-a reuși să-mi eliberez mintea complet, și de-a mă concentra fix pe ceea ce fac, dar cu timpul orice lucru se poate învăța.

Acum înțeleg! E și un loc în care să te duci să scapi de stress. Gândiți-vă că vă eliberați mintea complet și vă concentrați strict pe exercițiu. La final sunteți foarte mulțumit de rezultat (deci un “feeling” bun, de bine, care vă aduce un zâmbet pe buze). Sunteți deja prea obosit ca să vă mai stresați cu lucrurile pe care le aveați în cap când ați venit la sală. Nu mai aveți chef de ele azi. Vă duceți acasă, faceți un duș fierbinte și după aia vă puneți la pc (ori un film, ori navigați pe net, ori un joc, etc). Poate că nu înțelegeți cu exactitate ce vă spun, dar oricum, e un sentiment de “bine” :)

Aș putea spune că prin acest articol am vrut să arăt (spun) de ce fac eu sală, într-un fel sau altul să ma autoapăr (că au început să mă sece persoanele care mă iau la mișto cu vorbe gen “și tu faci mă sală? aoleu” sau altele care o spun (sau arată) indirect). Dar cred c-aș minți. Dacă vroiam asta, probabil spuneam altceva (dădeam alte motive).
Am vrut mai mult să demonstrez că sala nu e numai pentru ăia grași sau pentru ăia care vor să impresioneze prin mușchii și formele lor. Mulți au o impresie greșită despre cei care fac sală. Nu toți vor să impresioneze prin fizic (sau să se mândrească cu el, că cu inteligența n-ar avea cum). Sunt o mulțime de oameni care fac asta ca pe un hobby, ca să scape de stress, ca pe o relaxare!