Am dat azi peste articolul ăsta din libertatea: “Premieră | Videoclipul Dragoş Leasă – “Diferenţe” Video dedesubt. Versurile aici.

Erau alte vremuri!!!

Pe-atunci nu existau mingii de fotbal peste tot și puțini își permiteau, mai ales ceva calitativ. De-aia le peticeai și plângeai când se spărgea.
Pe-atunci nu existau bomboane de toate felurile în orice fel de magazin. Nu existau așa multe magazine. Nu existau magazine la orice colț de bloc. Și când găseai “ceva bun”, era și scump, pentru simplul motiv că era și rar, de aceea pe-atunci plângea lumea când mă-sa nu-i lua o bomboană.
Acum există bomboane la prețuri de nimic. Mai scumpă e o țigară decât o punga de bomboane. De-aia lumea-și cumpără și când se satură le aruncă, în loc să le păstreze pentru mai târziu. Pentru că-și permit!

Ciocolată? Hai să nu vorbim nici de asta. Știu că mie-mi plăceau eugeniile alea cu multă cremă, de care-mi aducea tata odată la multe zile, și era cea mai mare bucurie din lume când mâncam așa ceva. Acum dacă mi-e poftă e de-ajuns să merg 10 metri până la un magazin și să-mi iau. Sau maxim să iau un maxi taxi și să mă duc într-un mall și să găsesc ce vreau și ce nu vreau. Pe-atunci nu erau atât de multe ca în ziua de azi. DE-AIA lumea ținea cu dinții de ce are, se bucura nespus de mult când avea, mânca, deținea sau se juca cu ceva nou. Pentru că nu-și permiteau, nu erau atât de multe și nu avea de ales. Nu exista “altceva” mai bun. Aveai deja cel mai bun lucru (orice fel de “lucru”)

Ce mai zice tipu’? Ceva de citit Cireșarii, amintirile lui Creangă sau povești pe bandă? Sandy Bell sau diafilme cu Turtița fermecată? Well, în ziua de azi există filme 3D. Cred că oricine a văzut un film 3D și știe ce experiență este. Cine mai vrea să se uite pe un diafilm?
De ce te uitai pe-atunci la un diafilm, citeai cărțile lui Creangă, C-tin Chiriță, Eminescu și alții? De ce te ascultai povești pe bandă? Din același simplu motiv pentru care asculți și azi muzică, te uiți la filme, te joci pe pc/console, etc. ENTERTAINMENT!
Numai că pe-atunci nu existau pc-uri, nu existau plasme imense, nu existau trackere de unde-ți poți lua ce vrei tu, ce te face pe tine mai fericit. Fie el film sci-fi, comedie, horror sau porno. Fie el joc fps, rpg sau strategie. Fie ea manea, house sau rock. Ce vrei tu! E doar la un click distanță!

Acum xyz ani era LA FEL ca și în ziua de azi. NIMIC nu s-a schimbat! DOAR că în ziua de azi există MAI MULTE RESURSE! Pe-atunci dacă nu existau decât 5 cărți cunoscute de toată lumea, și alea cunoscute pentru că-ți erau băgate pe gât de la școală, și nu aveai ce face în timpul liber, era LOGIC că le citea și le știa toată lumea.
Dacă nu existau decât 10 povești pe bandă în toată România asta, trebuia să le asculți doar pe alea, și trebuia să le asculți pe bandă, pentru că deh, ALTCEVA NU EXISTA! Nu aveai cum să le asculți pe youtube că nu prea exista. Sau nici la mp3 player sau iPod.
Got it? It’s that easy! ;)

Și ca să revin puțin la ce-am scris la început, pe-atunci nu existau bomboane și ciocolăți de TOATE felurile, la prețul unei pâini sau unei țigări! NU existau și alea care existau erau scumpe, rare și NU-ți permiteai! Și când aveai, de ce pana mea să le arunci!?
Totul ține de resurse!

Și-acum, în final, să spun și ceva de bine.
Da, într-un fel era mai bine pe-atunci. Nici eu nu sunt de acord cu multe chestii care strică populația și tâmpesc copii. Dar na, era în care trăim e de-abia la început. Au apărut multe și lumea e învățată cu excesele. Și dacă e la început, NIMENI nu știe CUM trebuie să folosim și ce! Tocmai de-aia PUȚINE persoane sunt educate să folosească internetul cum trebuie, productiv. De-aia sunt mulți închiși în casă, care nu mai ies pe-afară, pentru că NIMENI nu i-a educat în privința / direcția asta.

De ce majoritatea dau vina pe părinți!? Nu pot înțelege!!! Părinții sunt ULTIMELE persoane care pot educa copii în privința asta. Ei săracii nici măcar nu înțeleg era asta, nu înțeleg care-i faza cu calculatoarele și internetul, nu văd potențialul folosirii internetului și CRED că copii lor îl văd și-l folosesc. De-aia îi lasă așa mult pe pc / net. Și crede-mă că am văzut MULȚI părinți mai needucați în privința calculatorului decât copii lor :))
Toate produsele (vorbim strict de produse legate de pc-uri — gen programe, jocuri, filme, muzică, etc etc) sunt făcute în așa fel încât să mulțumească utilizatorul / clientul, și să-l facă să se simtă cât mai fericit și confortabil posibil.
De-aia lumea face excese.

De ce să se mai ducă copii afară să se joace ascunsa, rațele și vânătorii, țară țară vrem ostași, lapte gros, baba oarba, etc etc, când pot sta în casă la căldurică, într-un spațiu MULT mai confortabil, și se distrează mai mult? Creierului nu-i pasă decât de confortul și nivelul tău de distracție. De-aia te îndeamnă să stai în casă și să nu ieși să te joci jocurile “alea”.
Nu spun că e neapărat rău. Nu cred că e! Nu e din punctul ăsta (de mai sus) de vedere.

Dar e din altul! În copilărie ai nevoie și de multă mișcare, să se dezvolte corpul. Mișcarea și sportul înseamnă sănătate. Și nu e doar o vorbă. E complet adevărat. Vorbesc din experiențe proprii!
În afară de lucrul ăsta, ei nu mai socializează direct. În mod direct. Pe internetul socializarea s-a dezvoltat enorm, și e muuult mai plăcut să socializezi pe internet cu cineva la fel ca tine, cu principii asemănătoare, cu care poți vorbi ceva inteligent și interesant pentru amândoi. Cu cercul restrâns de oameni cu care poți socializa în mod direct, sunt puține șanse să găsești ceva atât de bun ca un internet buddy.
DAR e a dracului de importantă și socializarea directă, “face2face”.

Anyway, sunt și lucruri negative și lucruri pozitive.

Faza e ce spune tipul în melodia asta am comentat la început și-am arătat (zic eu) că nu are dreptate :))
Corect, e ALTFEL ca atunci, dar ce-a spus el nu e corect deloc :)) E ceva normal să fie cum zice el.

Dacă zicea de mișcare și de faptul că stăm prea mult în aceeași poziție, că nu mai facem sport, că nu mai socializăm destul de mult, și în fiecare zi ne pierdem din ce în ce mai mult din abilitatea de-a comunica, atunci îi ziceam “bravo gicule

Anyway, nu mă iau de el. Bravo lui. A zis totuși ceva inteligent. E adevărat. Și-a dat seama de-o schimbare, și e bine. Așa va începe și educația în direcția noii ere. Așa vor începe oamenii pe zi ce trece să se educe mai mult și mai mult, să nu mai facă excese și să combine perfect cele realul și virtualul. Ambele sunt MINUNATE și în ziua de azi chiar nu putem trăi una fără cealalta. Dar TREBUIE să învățăm să le combinăm într-o egală măsură și să facem o armonie între ele.

Mesaj pentru tipu’ care-a făcut melodia? BRAVO! Ai văzut o schimbare! Pune-te și mai scrie versuri, mai fă melodii legată de schimbarea asta. Poate vei fi cel care va schimba TOTUL! Poate le deschizi ochii oamenilor prin muzică, și-și vor da seama de ce ziceam mai sus, și vor începe să lucreze la propria educație!

PS: Din punctul meu de vedere totul ține de creier și de nivelul lui de confort. Creierul mereu va face, te va ghida, fără ca tu să-ți dai seama, către ce este mai confortabil și mai sigur pentru tine. Și în momentul ăsta pc-ul e mai sigur. Dar trebuie să învățăm să ne educăm creierul și să facem și lucrurile NECESARE trăirii într-o societate și necesare sănătății corpului.