Eu trebuie sa urmez o scoala de helperi, sa-mi scot o diploma si sa ma angajez undeva ca… helper. De ce? Pentru ca atunci cand o cunostinta are pc-ul busit, sau are nevoie de orice legat de pc sau orice alt domeniu, apeleaza la mine. De mult timp ajut lumea, dar zilele trecute mi-am dat seama ca de fapt gresesc prin ceea ce fac. A fost nevoie sa-mi deschida altcineva ochii ca sa pot intelege ce se petrece de fapt. Lumea apeleaza la mine numai cand au nevoie, se pare. In rest, pur si simplu sunt un nimeni. Cand au nevoie de mine nu stiu cum sa-mi zambeasca mai larg, si dupa nu mai aud nimic de ei (asta pana data viitoare cand li se strica pc-ul). De sarbatori foarte putine persoane mi-au urat ‘sarbatori fericite’, si extrem de putine persoane au spus-o din suflet. Deci ceilalti pur si simplu au uitat de mine. De ziua mea, la fel, foarte putine persoane si-au amintit asta. Nu ca as vrea eu toata ziua sa fiu urat si altele. Dar urasc chestia asta cu ‘sunt generos cu tine cand ma ajuti’ si dupa aceea ‘du-te dracu ma ca n-am timp de tine’. Recunosc, sunt foarte putine persoane carora le-as sari in ajutor la orice ora. De ce? Pentru ca au stiut sa se faca placute, stiu sa vorbeasca, sa se comporte. O alta faza ‘frumoasa’ a fost cu un prieten, nu cu mult timp in urma. El toata ziua imi sta pe cap, toata ziua ma intreaba ba de una, ba de alta, il ascult, ii raspund, il ajut, etc, si cand am avut si eu nevoie de el, odata la doua luni, mi-a spus la telefon ca nu are timp, manca sau nu stiu ce facea. Ok, bine ma, deci nici macar odata la doua luni nu te poti lipsi de treburile tale pentru unu’ care te-a ajutat aproape mereu cand ai avut nevoie de el?

M-am hotarat. De azi inainte ajut pe cine merita, si pe ceilalti care au nevoie de mine ii ajut contra-cost. Pai cum vine asta? In loc sa-mi petrec timpul meu liber cum vreau eu, stau sa ajut pe unu’ si pe altu’? Asta doar pentru ca asa am invatat eu ca e bine, sa ajut lumea, sa-mi fac prieteni, sa nu intorc spatele? Da, e bine asa. Dar e rau cand cei pe care ii ajuti iti intorc spatele. Ofer 10 servicii si am nevoie de 2 servicii. Deci ma pot lipsi de alea 2 servicii si in acelasi timp si de acelea 10 care le ofer, astfel pierzandu-mi ‘cunostintele’. Mie-mi convine!

Am observat ca si pe mess se procedeaza la fel. Aici intervine partea grea. In primul rand vreau sa le spun ceva celor care le cer ajutorul. Sa luam un exemplu: Caut pe nea’ Gugal ceva, si tot caut, stau o ora cautand. Nu gasesc (de multe ori nu stiam ce sa caut, cand am avut nevoie de ceva nu stiam cum se numeste operatia respectiva). Si eu cer ajutorul si de multe ori nu mi se raspunde. E normal ca atunci cand vezi pe unu’ ca ti-a scris “sal, am si eu nevoie de ajutor”, sa nu-i raspunzi. Dar eu nu sunt unu’ dela care are nevoie sa stie cum se instaleaza firefox-ul sau orice altceva. Nu sunt unu’ dela care are nevoie de zeci de minute din partea celorlalti. De obicei vreau sa fiu cat mai scurt si mai rapid, sa nu-i iau mult timp celui care ma ajuta. De aceea spun rapid “sal, am si eu nevoie de un mic favor, nu dureaza mult”. Eh, aici intervine problema. In ~75% din cazuri nu-mi raspunde omu’. De ce? Pentru ca e obisnuit cu vechile intrebari de ‘cum se instaleaza x’
Deci vreau ca cei care-i am in lista de mess, cei carora le cer ajutorul, sa nu-mi mai raspunda prin “macar puteai si tu sa ma intrebi ce mai fac, de sanatate, orice, nu sa-mi ceri ajutorul din prima”. V-am spus, vreau sa fiu cat mai scurt ca sa nu va iau mult timp. Sau macar raspundeti prin “am treaba acum, revino mai tarziu”. Ma simt mult mai bine decat atunci cand nu mi se raspunde. Atunci stiu deja ca acea persoana si-a inrautatit parerea despre mine.

Aa, da, si acum mesaj catre cei care-i am in lista si nu stiu sa foloseasca netul/pc-ul/etc!
– De multe ori v-am invatat cum sa cautati intai pe google, de multe ori v-am aratat/invatat cum se configureaza acel amarat odc, de multe ori v-am aratat/invatat cum sa configurati hyperim. Si multe altele. Voi niciodata nu retineti. Dupa ce ati reinstalat windows-ul, stiu deja ca trebuie sa iti spun iarasi unde sa te duci sa configurezi nu stiu ce program. Din contra, altii vor chiar mura-n gura, adica vor sa trec pe la ei sa le configurez eu odc+diverse programe. INVATATI si voi odata, RETINETI din ceea ce spune cineva. Cum e posibil ca sa-ti arat de 10 ori cum se da 5 click-uri sa configurezi nu stiu ce program, si a 11-a oara sa ma intrebi “unde sa dau primul click?” Nu puteti retine doua, trei lucruri?? Off!
– Acum alta problema ce o sa fie rezolvata. Bun, am in lista de mess neamuri. Frati/cumnati(te), prieteni, colegi de clasa, etc. De cate ori am avut eu nevoie de voi? Hmm, pai sa ma gandesc:-? De vreo doua sau trei ori? Nope. De fapt eu cand am nevoie sa-ti spun ceva, te sun. Nu prea inteleg scrisu’ acela cu ‘jtii/k/etc”. Deci foarte frumos pot sa dau ignore. Pana acum m-am gandit “eh, sa-i las in lista de mess, poate o sa am nevoie de ei candva” sau “eh, sunt neamuri, nu le pot da ignore, lasa ca pot accepta doua, trei mass-uri de la ei”. Dar dupa cateva luni sau chiar ani, cand te uiti in message archive si vezi ceva de genu’ asta, adica numai mass-uri, si tu sa nu-i fi spus nimic, deja iti vine sa-l stergi. La neamuri e alta treaba, mai vorbesti cu ei pe mess, etc, dar tot e mai frumos sa nu se simta ca exista yahoo messenger in systray, adica sa nu mai vad mass-uri tampite (nu am nimic cu acelea date din an in paste, de bun gust).

Deci: De acum cine mai da mass-uri aiurea, ignore, nu ma intereseaza cine e!
Cine ma mai intreaba cum se configureaza diverse programe, ii arat, si a doua oara cand a intrebat acelasi lucru, ignore. Nu ma intereseaza ca e prieten, coleg sau ce mai poate fi.