Se baga trilioane intr-un robot prost ca noaptea care doar repeta ce-a citit si el pe undeva. Nici macar contextul nu-l intelege bine. Vai de el.

Dar nu se baga niciun dolar in plus in educarea oamenilor.

Si dupa ne plangem ca oamenii sunt prosti. Ca oamenii is needucati. Ca oamenii se omoara intre ei. Ca ne injuram intre noi. Ca suntem toti corupti.

Dar nimeni nu ne educa. De mici. Parintii is prea ocupati sa fie sclavi pe plantatie, sclavi moderni. Ei se considera destepti, nici nu vad ce sunt de fapt.

Copiii sunt dati altora sa-i educe. Unor oameni super prost platiti. Acesti oameni modeleaza creiere. Sunt echivalentul inginerilor de AI care modeleaza AI-uri. Aia is platiti cu milioane de dolari sa modeleze o gasca de AI care consuma energie electrica echivalentul a cateva tari mari. Dar profesorii care modeleaza super creiere is platiti cat sa-si cumpere o paine.

Ce sa zicem, suntem o super specie. Ne impuscam intre noi, ne batem joc de copiii care se nasc cu super potential, si bagam toti banii aia inspre a educa o gasca de robot care consuma energie in draci sa repete ce-a citit, fara sa inteleaga contextul.

Ok, da, we’re not there yet. Dar hei, cand o sa bagam sute de trilioane de dolari, o sa-l aducem sa fie un pic mai destept.

Dar daca am baga banii aia inspre a educa generatiile urmatoare, oare ce s-ar intampla?

Bagam bani in roboti si in armament. Si lasam copiii sa se educe singuri, nu-i modelam nicicum. Si nu, invatamant facut de profesori platiti fix cat sa-si permita o paine, nu e invatamant. Sunt doar niste oameni super slabi pregatiti (pt ca niciun om super inzestrat nu ar munci pe aproape gratis) care din obligatie se fac si ei ca educa.