Am inceput sa aud si sa vad termenul asta de IRL cam des in ultimul timp. Initial am zis ca-i un simplu termen gen “brb / be right back / revin imediat ” sau “btw / by the way / apropo” sau o gramada de alti termeni gen IMHO, AKA, GG, GJ, STFU, GTFO, etc etc.

IRL pare ca vine de la “in real life”, adica “in viata reala”.

Clar e doar un simplu termen ca ceilalti, folositi fie in jocurile online fie pe aplicatii de chat gen WhatsApp.

Doar ca sincer pare mai mult de-atat.

Am ajuns mai devreme pe un blog interesant si am citit mai multe articole unul dupa altul, si cumva mi-a creat o impresie asa de incotro ne indreptam. Si am corelat impresia facuta cu termenul de IRL si ma gandesc ca e un pic “diferit” fata de ceilalti termeni.

Articolele cuprindeau subiecte gen crypto + NFT, metaverse, tractoare care isi fac treaba singure, tiruri autonome si o gramada de oameni care vor ramane fara locuri de munca, se compara ce ne asteapta cu revolutia industriala, de acum 100 ani +-, cand la fel ca acum, s-au schimbat multe si oamenii au trebuit sa “uite” tot ce stiau si sa invete lucruri noi.

Din cele de mai sus, subiectul de care am fost cel mai “impresionat” a fost cel de metaverse + NFT (care are legatura cu crypto) + schimbari pe partea de joburi.

Subiectul metaverse se prezinta ca fiind un fel de joc online in care vom intra si acolo vom face diverse actiuni care se vor manifesta in viata reala (eh, acum intelegeti si termenul de IRL, ca pare ca e mult mai mult decat un termen gen STFU/GTFO/IMHO)?

Concret, nu te mai duci IRL sa vezi un apartament inainte sa te muti in chirie sau sa-l cumperi. Te duci in metaverse (adica intr-un joc online :P ) sa-l vezi. O sa ai un caracter acolo cu care vei merge si vei vizita locatia. Locatie care va fi cat se poate de asemanatoare cu cea din viata reala.

Vei plati sumele in joc (pardon, in metaverse), vei face contractul de vanzare cumparare acolo. Nu-l vei avea niciodata pe hartie, ca sa fim seriosi, asta cu hartia e cea mai penibila chestie in prezent. Deja primariile din RO vorbesc sa dispara rahatul de “copie buletin, copie actul casei”, pt ca le au si ei la un click distanta. Doar ca-s babe cretine care nu vor sa invete sa foloseasca un PC, babe care tre’ sa iasa la pensie cu 99 lei pe luna. HUOOO. Nu vrei sa inveti, ia si sufera!! Nu tre’ sa sufar eu ca nu vrei tu sa inveti!

Te vei duce sa te muti direct.
Ma rog, asta e mai de viitor, dar cam asta e viitorul. Si suna bine de tot \:D/

Pentru un viitor mai apropiat e asta: Stiti aplicatiile gen Bringo, Tazz, Foodpanda, Glovo? Dar site-urile gen emag.ro, altex.ro? Stiti ca va puteti cumpara online incaltaminte si imbracaminte? Multa lume o face, in special de cand cu pandemia.

Eh, decat sa ai 1001 aplicatii si site-uri, fiecare cu design-ul lor, trebuind sa inveti sa te descurci prin fiecare design diferit al fiecarei aplicatii, nu ar fi mai fain daca ar exista un fel de joc online, in care sa ai un caracter, sa te poti misca, si sa te poti duce gen intr-un magazin, sa probezi incaltaminea, imbracamintea? Si cand dai comanda sa-ti vina acasa, IRL/in-viata-reala?
La fel si cu comanda de la magazine gen carrefour/kaufland sau comanda de mancare gen burgeri, pizza, sau meniul zilei, sau o ciorba sau o fasole cu ciolan. Decat sa intri pe Tazz sau Glovo sau Foodpanda, nu mai bine faci toate astea din metaverse-ul respectiv?

Eventual chiar sa te duci sa vezi cum se face mancarea, sa o comanzi din magazinul virtual, sa vorbesti cu cine-ti ia comanda, poate-ti da o recomandare mai buna. Mai ai parte si de o vorba doua, ceea ce ne lipseste de cand cu pandemia. Socializarea conteaza enorm, si nu prea mai avem parte de ea in zilele curente. Ceva tre’ sa se schimbe. Si se va schimba. Si nu, nu vom “reveni” la ce era inainte, ci vom “evolua” la altceva ;)

Da, suna SF. Dar hei, daca te intorci 200 ani in spate, cand nu exista PIC DE MASINARIE, si oamenii dadeau cu sapa pe camp, lucrau pamantul cu caii, si i-ai arata un telefon mobil + aplicatii gen Tazz si i-ai zice ca poate da comanda de o ciorba si sa-i vina la usa in juma’ de ora, gata facuta. Sau ca poate sa-si dea comanda de o sapa sau o coasa noua, si ii vine la usa a 2-a zi. SF e putin spus, i s-ar parea ireal.

Ce e misto, e ca poti “munci” in metaverse, si poti crea lucruri acolo, si poti castiga bani IRL.

In ziua de azi, exceptand joburile astea care oricum vor disparea gen casier, sofer, croitoreasa, etc etc, mai avem joburi gen creator de continut (youtube, twich, blogs, etc) sau creator de software (adica programator). Orice altceva ce nu inseamna “creatie” o poate face un robot, deci jobul ala e inexistent pt maine. Joburile de creatie in proportie de 90% pot fi facute de acasa, sunt joburi de viitor. Doar ca hei, si astea sunt joburi vechi, nu e nimic nou. Oarecum si ele vor si inlocuite intr-o zi, clar!

Dar meseria de maine o vei face intr-un metaverse. Adica intr-un joc online. Cum exista mai multe jocuri, vor exista mai multe multiverse-uri. Fiecare cu ce-i place. Sa zicem ca tie iti place “tema” anilor 1200, cand te bateai cu sabii pe camp. Cineva o sa aiba nevoie de un facator-de-sabii bun. De un gigel caruia ii place sa dea cu ciocanul si sa faca sabii. Daca tu esti ala, cineva te va plati pt asta. Bani reali, bani IRL, bani multi.

Daca nu sunteti oameni care sa fi jucat jocuri de genul, probabil ca veti stramba de nas sau veti rade si veti spune “du-te ma de-aici, lasa-ma sa-mi vad de soferia mea”. Dar maine cei care vor da cu barosu intr-un joc online si vor produce sabii, vor castiga gen 500 milioane pe luna. Bani acum (atunci vor fi altii, inflatie, etc). Iar tu o sa iti risti viata in fiecare noapte cand o sa fii sofer pe tir, pe 1000 lei pe luna. Ca nah, un robot o face mai bine ca tine si mai ieftin. Daca insisti sa muncesti joburi de ieri, o sa fii platit extraordinar de prost.

Si ce e cel mai fain, e ca toate sumele astea se vor face prin crypto, adica nu se pot hack-ui, nu va exista inflatie peste sumele astea. Iar ceea ce produci tu in jocuri (pardon, in metaverse) le vei crea in NFT-uri (care sunt niste “obiecte” UNICE tranzactionate prin crypto).

In prezent intr-un joc, atunci cand construiesti un item, item-ul respectiv poate exista in acel joc de un infinit de ori, adica acel item nu are pic de valoare. Dar cand orice item construit va deveni un NFT, va deveni unic, si se poate tranzactiona pe crypto chiar si in afara jocului (pardon, metaverse-ului). Iar orice lucru UNIC va capata valoare.

E la inceput, nimeni nu va sti cum va arata.

Doar ca ceva e super sigur.

Cei care nu vor sa se schimbe vor “muri”. De foame, de plictiseala, de depresie. De ceva sigur vor muri :))