Pe la finalul lui 2008 m-am hotărât eu că nu mai am nevoie de PC și că mi-ar trebui un laptop. Mobilitate! Eu mai plec, ba pe la țară, ba pe la facultate, ba mai stau pe la alte persoane pe-acasă, fie peste noapte, fie cu zilele, deci pe-atunci consideram eu că îmi trebuie mobilitate, și oarece performanță.

Pe-atunci era perioada în care mai toate laptopurile se iefteneau (oarecum ca acum, numai că acum deabia se mai vând pc-uri, că tot românu-și ia laptop, că la prețurile la care se vând își permite oricine), deci am fost foarte corupt să-mi dau desktop-ul pe un laptop.  Zis și făcut. Mi-am cumpărat un Acer cu procesor Intel Core Duo T4300 sau ceva de genul, placă video integrată Intel GMA 4500, 4 GB ram și 320 gb HDD (oricum ultimele 2 nu sunt prea relevante).

Primele câteva zile/săptămâni/luni au fost superbe. Făceam atâtea cu el … era de vis.
După vreo 6 luni începea să se închidă singur, chiar și atunci când mă uitam la filme. Filmele HD 1080p nu mergeau pe acea placă integrată (mă mir cum de mă jucam atâtea jocuri pe-atunci pe el).
Fie, după 1 an l-am vândut și mi-am luat altul, în principal pentru placa video (să pot vedea și eu filme cum trebe’). TOT un Acer, de data asta cu procesor Core2Duo T6600, placă video dedicată Ati HD 4570 de 512 mb, și restul nu are relevanță.

Pe primul laptop am dat în jur de 24. L-am dat cu 15 și l-am luat pe-al 2-lea cu 26. Deci într-un an am pierdut cam 10 milioane, upgrade-ul fiind în principal pentru o placă video mai bună. 10 milioane într-un an pentru o placă video (dacă o iei mai extremist) [-x Și diferența este minoră!
Ok, deci la începutul lui 2010 aveam Ati HD 4570. La început mă jucam eu ce mă jucam. Eram fericit că-mi mergea Lineage2-ul la rezoluție 1920×1080 și mai toate pe la High. Alte jocuri… mergeau binișor. Singura lui problemă fiind că după 4 luni nu puteai juca NICIUN joc fără coolerpad. Se închidea instantaneu dacă intrai în vreun joc si nu aveai coolerpad-ul pus.
Mai târziu, prin toamna anului trecut (după sept-2010) m-am hotărât eu să-mi instalez jocuri mai vechi, care mi-au plăcut la nebunie, și să le termin iarăși, de data asta pe detalii maxime. Am observat că mai niciunul, nu conta anul (fie 2005, fie 2008) nu putea fi jucat pe detalii chiar maxime. Am considerat că era prost făcut jocul.

Prin martie 2011 l-am dat si p-ăsta și-am jurat că nu-mi iau iau laptop Acer în viața mea. L-am dat cu 15 mil. De 20 mil mi-am cumpărat alt notebook, de data asta Second-Hand.

Ooo, de data asta super upgrade. Sau cel puțin așa credeam. Sau încă cred.
Mi-am luat un HP Pavilion HDX-16. Avea Tv-Tuner (îmi trebuie), numai ca după ce l-am luat am constatat că era pentru televiziune digitală terestră (DVB-T), noi având doar analog (doar prin București merge acest tv tuner).
Avea telecomandă. Super cute, ce mai. Din totdeauna mi-am dorit să pot sta în pat, la un film, și să pot controla volumul, sa pot mări/micșora subtitrarea, sa pot da sub mai în față/spate atunci când se decala, să pot da înapoi 5 secunde din film, când am pierdut o fază, etc.
Avea el mai multe, și un design super atractiv. Ah, să nu uit de rezoluția FullHD 1920×1080 pe un display de 16 inch, mititel.

Procesor Core2Duo P8400, placă video pe 128 bits nVidia GeForce 9600M GT, restul nu contează.

Se mișcă mai bine, merge frumos, n-am motive pentru care sa-l dau. Ah, ba da, am… în idle stă în 70 grade. În jocuri se duce la peste 110 grade. Măcar ăsta nu se mai închide. Nu-l poți ține pe picioare nicicum la cât de fierbine este, etc etc etc nu despre asta trebuia să vorbesc…

ÎNTR-UN FINAL, ajung unde trebuie:

Și-a luat iubita, din recomandarea mea, un laptop HP Pavilion dv6, red, cu un Intel Core i5 la 2.4, placă video ATI 5650, 1 gb ram, 4 GB DDR3 la 1066, etc etc.

Placa aia video, din punctul meu de vedere, și din ce-am căutat eu, din multe review-uri citite, din multe chestii citite pe net, cică era super genială!!! Plus că alături de acest CPU ar trebui să zboare acest laptop!

M-am înșelat amarnic. Azi noapte am tot instalat jocuri. HDD-ul e lent ca dracu, și degeaba are i5 și un hdd de 750gb pe 5400 rpm, lent ca melcul. Degeaba am cumpărat router wireless n, care suportă săracul viteze de peste 8 mb/s pe wireless, dar dă disk overloaded 100% în uTorrent.
Placa video? Super genială?
Genială pe dracu!
GTA IV, jocul pe care îmi tot doresc să-l joc de când a apărut. Instalat, pus rezoluția pe 720p (nu 1080), dat detalii pe-acolo pe Medium, jucat. Merge în 10-15 fps. NU POȚI JUCA așa!!!
Tomb Raider Legends. Apărut în 2006. Dat la full. Merge în 10 fps. Trebuie scăzută rezoluția la 720p și dezactivate 2 chestii prin Graphics.

În final: notebook-urile NU sunt făcute pentru gaming!

Decât să dai 30 mil pe un laptop cică pentru gaming și să nu meargă mai deloc jocuri, mai bine-ți iei un laptop la 10 mil, destul de ok pentru portabilitatea de care ai nevoie, și-un desktop de 20 mil, care la banii ăștia ți-l faci destul de ok pentru gaming, performanță, rapiditate, și nu numai. Îți mai instalezi și-un progrămel ceva să sincronizeze niște foldere între cele 2 pc-uri, să ai mereu aceleași documente și pe unul și pe altul, browserele le poți sincroniza într-o secundă între 2 pc-uri atât de bine încât nu-ți dai seama că ești pe alt pc (sincronizează chiar TOTUL, până și link-urile vizitate, mai avea puțin și sincroniza si cache-ul :)) )

Eu acum cu 30 mil îmi iau un laptop micuț pe care să-l folosesc pentru portabilitate, să învăț de pe el, să citesc, etc etc, la vreo 6-8 mil MAX, și de vreo ~25 mil îmi iau un procesor Phenom II X4 955 BE la 3.2 (că nu merită un i5 pe sandy bridge. Diferență prea mare de preț (de vreo 2 ori jumate mai scump) și nu-mi trebuie un procesor atât de bun, pentru ce fac eu) , o placă de bază care să suporte un mic overclock, care are și porturi Sata III și USB 3.0, o placă video de la nVidia, ceva un GTX nu-știu-cât, destul de performant (pe placa asta CHIAR o să MEARGĂ toate jocurile, așa cum trebuie ele să meargă), o sursă bunicică, o unitate drăguțică, 2 HDD-uri de 500 GB, puse în raid 0 (pentru adevărata performanță a hard disk-urilor), 8 GB ram la 1600 MHz (dau 350 lei pe 8gb cu radiator, de ce nu?) PLUS, sper că și un SSD de 60 gb pe-acolo, pe care să țin windows-ul și programele. 60 GB sunt suficienți zic eu, pentru windows+programe.

Eh, și trecerea de la hdd de laptop la 5400 rpm la un raid 0 de 7200 rpm + 1 ssd, zic eu c-o să facă diferența. PLUS că o să am și un laptop micuț acolo pe care-l pot folosi cu adevărat pentru portabilitate. Adică o să fie mic, nu mare de 4 kg (cum are HDX16), n-o să-mi rupă spatele, o să țină bateria, și-o să-l pot ține pe picioare, când stau în pat sau oriunde. N-o să ma pot juca pe el, so what? De parcă pe astea cu i5 la 30 mil te poți juca :))

Well? Tu ce preferi? Mai vrei laptop acum!? :)