Mai multe exemple negative decât pozitive
Am dat peste un articol care m-a inspirat să scriu acest post, și anume ăsta.
E vorba de un student care pur și simplu poate! Poate face multe. Poate învăța, poate munci, poate face voluntariat, poate viziona filme și multe altele.
E un exemplu bun de elev/student din școlile noastre.
Ce vreau de fapt să spun e altceva. În ultimul timp văd/aud peste tot numai cazuri nefericite, proaste din viața de zi cu zi. Văd cum termină oamenii facultățile și nu își găsesc de muncă după aia. Aud că sunt foarte mulți în cazul ăsta, din ce în ce mai mulți.
Dar rar auzim cazuri fericite. Cazuri care ne pot inspira să învățăm mai mult. Care să ne dea un exemplu de “așa da!”.
Cred că e și o chestie ce ține de psihologie. Dacă tot auzim că nu ai ce face cu hârtia aia numită diplomă, dacă vedem la alții cum termină o facultate și se angajează pe alt domeniu decât cel pe care trebuia (de ex: ai facultate de marină și te angajezi vânzător de pantofi) e normal că ne intră chestiile astea în cap și deja plecăm la drum cu ideea că facultatea nu te ajută la nimic în viață.
Și-n același timp, dacă mereu vedem cazuri nefericite, negative, nu avem motive să învățăm mai bine. Dacă nu ni se dă exemple de oameni care POT, FAC și-au FĂCUT multe lucruri interesante și “bune”, automat nu ni se dă nici “motivul” să învățăm mai mult, să ajungem și noi ca ei, să vedem că se poate.
Și apropo de asta, mi-am mai dat seama de ceva. La noi cel puțin, oamenii care fac lucruri oarecum mărețe nu sunt destul de lăudați. Nu primesc destule “credite”.
Dacă cineva face un lucru rău, toată lumea vorbește de el, dar dacă cineva face un lucru bun, puțină lume vorbește de el. De-aia avem noi mai multe exemple negative, și probabil de-aia ne merge din ce în ce mai prost.
Uitați-vă și pe la TV. Numai scandaluri, numai nenorociri, numai știri negativiste (omoruri, violuri, mafie, etc). Să nu mai vorbim de prostituție și porno pe la tv.
Păi dacă în fiecare zi suntem bombardați cu chestiile astea, cum pana mea vreți voi să scăpați de ele?
Vreți să nu mai crească rata de omoruri? Simplu! Nu le mai difuzați! Nu mai faceți reclamă!
Omul face ce vede/aude. Noi învățăm din ce vedem și auzim. Dacă voi ne dați numai chestii rele, de ce vă mai întrebați de ce suntem așa cum suntem!?
PS: Ar trebui ca din ce în ce mai mulți oameni să înțeleagă că totul depinde de ei! Dacă au frecat menta prin facultate și-au terminat-o cu chiu cu vai, căpătându-se cu o diplomă, dar neavând habar de domeniul lor și nu se pot angaja, nu înseamnă că așa vi se va întâmpla și vouă!
Fiți deștepți. În afară de cursuri mai învățați și voi chestii legate de viitoarele meserii și job-uri (asta din timpul facultății). Interesați-vă mereu de domeniul vostru. Doar ăsta e hobby-ul vostru, nu? (btw, recomand să citiți și articolul ăsta)
Și nu vă mai descurajați când auziți chestii de genul. Asta vă va face mai mult rău decât bine. Căutați exemple pozitive, ignorându-le pe cele negative.
7 comentarii
20-October-2009 13:56
De putut se poate oricum, oricat creier ai avea in cap. Ideea este sa VREI. Ai dat exemplul cu cel care a terminat facultatea de marina si a ajuns vanzator de pantofi. Pai, ala daca ar fi vrut sa mearga mai departe ar fi mers, s-ar fi luptat. Problema e ca noi nu ne luptam, nu ne dam silinta pentru a ajunge departe. Asta o consider cea mai grava de prostie.
21-October-2009 11:20
Am devenit leneşi şi asta e cea mai mare problemă. Ne-am învăţat să stăm şi să ne vină toate la “pat”. Dacă am făcut o anumită facultate nu înseamnă că avem deja post rezervat de la stat. Nu mai suntem în perioada comunista când statul dădea locuri de muncâ în stânga si în dreapta, acum dacă vrei ceva trebuie sa lupţi pentru acel ceva. Dar tot mai mulţi tineri se duc la facultate doar pentru că vor sa aibă “viaţă de facultate” adică să se distreze cat mai mult şi uită să înveţe, să folosească resursele facultăţii. Şi se trezesc dupa 4 ani cu o diplomă şi cu nici măcar un gând de viitor.
16-December-2009 03:19
Imi place asta…. desii ma consider o “puturoasa” zic ca nu e chiar asa. Adica , eu una, nu imi gasesc timp, ma trezesc citesc ceva pentru scoala, ca de in cursul saptamanii nu pot sa citesc ce vreau(nu gasesc timp), plec la ora 11:30- 12:30 si ma mai intorc cam la ora 20:00- 20:30 si ma apuc sa scriu, incercand sa le termin pe toate de seara. Pana acum 3 saptamani eram si la un curs de voluntariat, era placut, steam cu multi copliasi care aveau un anumit grad de handicap si imi erau foarte simpatici, dar era prea obositor, iar acum datorita “gripei porcine” nu se mai tine.
Toata lumea cere. Ba ca e obligatoriu sa te duci la un concurs sau la o olimpiada. ba sa rezolvi de pe o zi pe alta zeci de exercitii sau sa citesti o carte… fiecare crede ca numai materia lui e importanta
Ma gandesc cu groaza la facultate… eu vreau doar psihologie, dar voi fi nevoita sa urmez o alta pe langa aceasta, deoarece in romania psihologii sunt egali aproximativ cu 0 si ca sa iti faci ceva particular trebuie sa dai un test ;la consiliul psihologilor si sa fi lucrat deja in domeniu cel putin 1 luna… pai cine te angajeaza pe tine pe o perioada atat de scurta?.Dupa mine daca ar fi as urma vreo 4 facultati, dar…. cine mai invata atat…. cand eu nu stiu cum sa ma bag in pat mai repede sa dorm…. si cand imi gasesc timp sa mai citesc o carte pentru mine zici ca s-a oprit timpul in loc….Nu stiu cum vad ceilalti lucrurile , dar eu asa le vad si adultii comenteaza ca “pe vremea mea…”… pai ma uit pe caietele mamei mele… ceea ce facea ea in clasa a4a eu faceam in clasa a2a(ma rog unele lucruri, la anumite materii)…. mi se pare prea sufocant.
Nu zic, daca vrei poti, eu vreau… dar pur si simplu trece pe langa mine… in ultima luna la mine in clasa se adoarme pe capete de oboseala… omul are nevoie si de odihna, ca daca nu e odihnit…. degeaba
16-December-2009 17:01
@DeeDy: Ai grijă cu odihna. Nu de mult am auzit de-un caz a unei fete la facultatea de medicină care avea un job (ca asistentă parcă) și nu mai avea deloc timp pentru ea. Munca era obositoare și la ore improprii, facultatea era grea și avea mult de învățat, și îi mai rămânea foarte puțin timp de dormit. A murit din cauza oboselii și neodihnei (somn prea puțin)
Din câte știu eu 6h de somn sunt deajuns. Acum depinde cât îți ia să adormi și CUM e somnul (dacă dormi ca un prunc poți fi odihnit chiar și după 5 ore; dar dacă ai un somn agitat, te trezești de 3 ori pe noapte, adormi greu și dormi iepurește, nici în 7h nu ești destul de odihnit)
Anyway, știu că psihologii sunt destul de prost plătiți în RO; păcat că nu se ține cont de faptul că un bun psiholog poate să schimbe multe, ce-ar rezulta în final la un trai mai bun, o viață a comunității românești mai bună și productivitatea mai mare (mă refer la forța de muncă)
Mă rog, România, ce să faci? AM PUTEA schimba ceva, dar să lupți de unul singur e destul de greu, și nu mulți au puterea să facă asta …
16-December-2009 23:47
Si eu am o prietena la medicina, nu doarme mai deloc, dar isi face timp pentru ea. In plus, acum fiind anul 2 la medicina, s-a mai inscris la inca 2 facultati…. masochista…. eu asa o consider…. frate la medicina e carte nu gluma…. nu mai ai timp de nimic…… eu nu stiu cum se descurca ea cu 3 facultati si sa iasa in oras….
Faza cu orele…. nu e chiar asa… minim 7 ore de somn pentru a rezista cat de cat …. cel mai odihnitor curs al somnului este sa te culci inainte de miezul noptii si sa te terezesti la 8… am ncercat si eu un timp si se veea rezultatele… dar apoi a inceput scoala si n-am mai tinut pasul
Da, o sa am de luptat pentru un post ca psiholog, dar nu ma las, imi place prea mult… nu ca materie si ca ce contine… cu ca analiza si intelegere… e foarte frumos sa te uiti in ochii cuiva si sa il “citesti”
17-December-2009 12:33
Eu tot o țin pe a mea cu 6 ore
O spun și din documentație și din experiență proprie.
Și nu ‘7h pentru a rezista cât de cât“, ci 6 ore pentru a fi complet odihnit
Am trecut prin 2 tipuri de programe:
1. Mă culcam în jur de ora 1 și ma trezeam la 7 fix;
2. Mă culcam în jur de ora 0, mă trezeam pe la 6, ieșeam afară și alergam timp de câteva minute (făceam înconjurul blocului, cum s-ar spune), reveneam, făceam un duș, mâncam cât se poate de bine (masa de dimineață e cea mai importantă) și ma pregăteam de școală.
Pe la ora 14, când reveneam de la școală mă puneam în pat și stăteam timp de 45 minute (puneam și telefonul să sune, în caz că adormeam).
Eh, în orice oră a zilei mă simțeam incredibil de odihnit și cu chef de viață. Eram mereu cu zâmbetul pe buze, vioi și mereu vroiam să fac ceva.
Și făceam comparație cu oamenii care dorm PESTE 8 ore, nu fac multă mișcare și MEREU sunt obosiți, leneși, fără chef de nimic, etc.
Totul e să vrei și să crezi că vei deveni mai bun așa, și după aia totul va veni de la sine
Ți-am mai zis mai sus, tot ce conteaza e stagiul 4 de somn (‘deep sleep’) și cât timp stai în acel stagiu.
Dacă dormi mult, corpul se va obișnui sa stea puțin în acel stagiu și mai mult în alte stagii (cum ar fi REM sleep), ceea ce nu-ți face bine, pentru că în stagiul REM creierul lucrează mai mult decât dacă ai fi treaz.
Dacă dormi mai puțin, în ~60 de zile (iese MULT mai rapid, believe me) îți vei învăța corpul/creierul să intre cât mai repede cu putință în stagiul 4, să stea cât mai mult în el, și te vei trezi doar după câteva ore de somn incredibil de odihnit.
PS: NU e recomandat să dormi mai mult de 9h!
PPS: Acum depinde, ce-am zis mai sus se aplică majorității oamenilor, în condiții normale. Eu mă apucasem și de sală într-un timp și se modifică programul. Pentru că după ce îți omori (la propriu!) mușchii la sală trebuie să mănânci foarte mult și sănătos, după care mușchii se refac într-un anumit stagiu al somnului, deci după câte am citit și-am discutat cu alții, cică ar trebui 8h recomandat.
Dar pentru un om care nu își forțează corpul în halul ăsta într-o zi, 6h sunt suficiente
18-December-2009 12:59
aha… probabil ai dreptate nu te contrazic… eu nu le dorm nici pe alea pentru ca nu am timp sa le dorm…. adica, acum ca este vacanta, le dorm…. dar in rest….. ocazional dorm 7 ore ca sa fiu odihnita si daca dorm mai putin de 7 ore sunt obosita…. si in plus s-a invatat corpuul sa stea pana tarziu orice as face….
Si eu alergam, dar seara cand aveam timp, acum mi-au ramas decat antrenamentele pe care le fac in fiecare saptamana…. dar tin sa ma apuc iar de alergat