Ieri am gasit pe un tracker Nero 9. Mai exact Nero 9.0.9.4b. Am avut de gand sa-l instalez si eu, doar pentru test. Pentru a vedea ce e nou in el, etc. Pe site-ul lor oficial se dau cd-key-uri free (trial), pentru cei ca mine, care vor sa-l testeze (altii: inainte sa-l cumpere. eu: inainte sa-l downloadez de pe vre-un tracker, ilegal, cam asta e ‘mica’ diferenta). Nu cred ca va intereseaza, dar pagina de unde-l puteti downloada + licenta e aici. Dar nu va recomand!
De ce nu recomand? Eh, cititi mai departe.

Eu folosesc Nero 8.3.2.1 Lite. Varianta Lite are 45 MB, iar cea Micro are 20 MB. Nero 8, pack-ul normal depaseste 1 GB. Nero 9 are 1.7+ GB. In varianta Lite de nero e inclus numai ce-mi trebuie. Nero Burning ROM (programul de ars discuri, ca doar asta inseamna (insemna?) Nero, nu?), Nero Express (nu folosesc asa ceva), Nero WaveEditor (editorul meu preferat pentru muzica. il folosesc pe post de mp3 splitter/cutter, joiner, etc) si programelele mici gen Nero InfoTool. Cea Micro (de 20 MB) are numai programul de ars discuri. Nu are alte cacaturi bagate in el sa-l faca de 2 GB.
Mai scria si zoso pe aici despre programele care nu mai tin cont de marimea lor, programele care devin bloatware, care vor sa faca de toate. Niciodata nu mi-au placut acest gen de programe, si cu timpul cam asta ajunge orice program. De exemplu Opera. Intr-un timp (nu stiu daca si acum, ca nu-l mai folosesc) avea integrat in el si un client de torrenti. Deci Opera e browser, mail client, feedreader, etc (mi se pare ca-i poti pune si niste widgets cu jocuri). Ala nu mai e browser deja. Firefox-ul e ok pentru ca default vine .. default. Nu vine cu mii de chestii integrate. Isi baga fiecare ce addon vrea. Vad ca si wordpress-ul ajunge sa introduca multe chestii nefolositoare.

Eh, ma rog, ma distantez de la subiect, deci hai sa revin la Nero. Curios cum sunt de obicei in privinta noutatilor, m-am pus sa-l instalez. Nero si cu Adobe fac niste installere de toata frumusetea. Delea de stai zeci de minute (sau chiar ore, pe pc-uri mai vechi) sa le instalezi. Un joc de 8 GB mi-l instaleaza in ~5 min. Un program de 1;2 GB mi-l instaleaza in ~20 minute. Cum e posibil asa ceva?

Deci deja m-a “impresionat” din prima, cu timpul de instalare mare. Ah, si nu l-am instalat full, adica am scos ce nu folosesc.

La partea de dupa install, iar m-a dezamagit. Am debifat ShowTime, Photo-nu-stiu-cum si alte programele care nu le folosesc, si totusi, dupa ce l-a instalat nu mai puteam deschide nici un .mp3/.avi/.jpg/etc, pentru ca-mi zicea ‘windows cannot open this file’. Nu mai recunostea extensiile media. Dau Properties pe un avi si vad ca la ‘Open with’ scria “Nero ShowTime”.
Deci sa fiu mai clar: Eu nu am instalat showtime-ul (adica playerul video din pachetul nero), dar totusi setup-ul de la Nero a schimbat automat, dupa cum stie el, setarile de deschidere a fisierelor. Asta chiar daca n-am instalat cacatul lor. Frumos, nu?

Bun, acum hai sa vad si eu ce are nou. Nimic :| Deci serios, nu are nimic nou, decat putine modificari de design. Pe site-ul lor tot am cautat niste “Release notes” a versiunii 9, dar nu gasesc nimic. Is curios cu ce e mai diferit 9 fata de 8. Eh, totusi astept un Nero 9 Lite, doar pentru ca e mai nou si mai compatibil cu noile dvd-rw, cu vista, etc. Si pentru ca WaveEditor imi cam face probleme.

Anyway, Nero TREBUIA sa fie un disc-burner, nu? Adica de ce au bagat astia atatea tampenii in el? Ori e NERO ori e Multimedia Center? Nero si-a facut renumele ca fiind un bun (eh, ma rog, ca fiind cel mai cunoscut) disc-burner. De ce acum vor ca aplicatia lor sa faca pana si cartofi prajiti? Nullsoft-ul sa-si imbunatateasca (,) calitatea playing-ului fisierelor audio, nu sa traga cd-uri (ca face si asta winamp-ul, in caz ca nu stiati) iar Nero sa-si imbunatateasca partea lor de software, adica cd-burning-ului, nu sa faca un player audio.
Nu mi se pare normal!

Totusi, e ceva ce-mi place la Nero 9 :D Animatia aceea cand se deschide o aplicatie nero. E chiar dragutza :D
*mai jos e animatia