Citeam pe aici cum că Sony s-a retras din business-ul cu personal computer (mai pe românește: Sony nu mai face calculatoare d-alea vechi cu unitate centrală + monitor + tastatură și mouse)

În ultimele 8 trimestre ale anilor (mai exact în ultimii 2-3 ani) toți giganții creatori de pc-uri au încasat scăderi din ce în ce mai mari în domeniul “personal computer”.
AKA oamenii nu mai cumpără calculatoare!

Asus, HP, Acer, Dell, etc sperau că odată cu terminarea suportului pentru Windows XP oamenii vor cumpăra calculatoare mai puternice, să poată instala noile sisteme de operare.

notebook_vs_desktop_01Corect, oamenii CUMPĂRĂ “mașini de calcul” mai puternice, dar nu calculatoare. Cumpără telefoane Quad Core cu frecvențe peste 2 GHz, cumpără tablete cu câte 2 GB de ram, cumpără ultrabook-uri cu baterii ce țin peste 8 ore.
Sau dacă vor ceva mai puternic de-atât, se orientează către un laptop de-ăla model vechi (mă refer că e gros, greu și mare cât casa) cu performanțe foarte bune (8 gb ram, plăci video foarte puternice cu 2gb ram, hdd-uri de peste 1 tb + ssd-uri pe același sistem)
SAU în cazurile extreme, lumea-și cumpără câte un calculator old-style pentru muncă ceva mai dificilă. Rare cazuri!

E și normal! Evoluție frate, nu alta!
Mă mir de ăia se întreabă “de ce?”!
Nu e logic să se întâmple așa?

Trăim în era în care Google oferă 1TB de stocare cu vreo ~30 lei pe lună. Sau cu vreo 6 lei pe lună pentru 100GB. Viteze acceptabile.
RDS lansează Digi Storage, tot un web drive dar cu viteze metropolitane (ai net de 1gbps? ai ssd? atunci o să uploadezi/downloadezi cu sute de mega pe secundă)

Poze, video, programe, etc: le iei, le pui pe cloud și le poți accesa ca o partiție (sau 2, 3) pe orice device vrei tu. Fie el telefon, laptop, pc, tabletă.

Nu mai avem nevoie de hdd-uri!

Cu performanța ne descurcăm. Orice laptop nou până-n 1500 lei e îndeajuns de performant pentru ce facem noi în fiecare zi.

De ce să ne mai cumpărăm pc-uri? Nimeni nu-și mai cumpără, de nou, PC. Sau mă rog, numărul celor care fac asta scade pe zi ce trece!

În curând PC vor avea doar cei care CHIAR AU NEVOIE de el. PC se vor numi acele stații de lucru cu putere foarte mare care există doar ca server sau prin firme de editare grafică/etc.

Pentru segmentul HOME, nu vor mai exista PC-uri. Și asta în cel mai scurt timp.
Și chiar și-n firme, de orice fel, or să fie în curând majoritatea înlocuite cu laptopuri sau variații. Dar nu PC-uri old style.

E normal să scadă piața PC-urilor! Nimeni nu le mai vrea! Nimeni nu le mai cumpără! Majoritatea ne descurcăm cu un laptop sau vreo tabletă.

Majoritatea vor să scape de gălăgia unui PC, de locul ocupat de el, de firele care nu se mai termină și nu avem pe unde să le mai ascundem. Majoritatea este bucuroasă când scapă de așa ceva!

Și ca o continuare a titlului:

Portabilele sunt viitorul (telefoane, tablete, ultrabook-uri). Și nu neapărat pentru că sunt portabile. Ci pentru că ocupă puțin spațiu și tendința e către mai mic, nu către mai mare!