Am nevoie de puțin ajutor. Sper să-mi oferiți puțin din timpul vostru pentru a răspunde la niște întrebări.

  • Voi câte ore stați la calculator pe zi? Așa, o medie.
  • Luați pauză și plecați din fața monitorului pentru câteva momente?
  • Dacă da, cât de des și pentru cât timp? Și ce faceți în acea pauză?

Întreb astea pentru că de curând, dacă tot am trecut pe la medicul de familie (unde-am stat 3 ore să intru, asta DUPĂ ora la care eram programat – mda, sistemul medical din ro, ce să faci) m-am gândit să-i pun și-o întrebare legată de ochi. I-am spus că de obicei stau în jur de 7 ore pe zi la pc, cu pauze rare și mici (ca durată), și vroiam să-mi recomande niște ochelari de protecție sau orice pentru protecție.
Am rugat-o asta după ce i-am spus că în ultimul timp nu prea mă mai simt ok cu ochii. Obosesc rapid, sunt foarte sensibil la lumina solară iar uneori când citesc dintr-o carte nu-mi pot fixa focus-ul din prima. Trebuie să mă “strâmb” puțin, să mișc capul mai aproape sau mai departe, etc.
Și nu mi se întâmpla numai la citit din cărți, unde motivul poate fi scrisul prea mic, ci și pe stradă când încerc să mă uit la ceva detaliat în depărtare sau chiar și-n apropiere.

Doctorița de familie n-a considerat că ar fi ceva grav și mi-a spus ce e recomandat să fac. Ceva care mie sincer mi se pare greu de pus în practică și puțin stupid.

Odată la 30 minute să mă ridic de la calculator pentru ~10 minute, timp în care să fac puțină mișcare, să mă spăl pe ochi (să-mi intre puțin apa în ochi -> /:) ) și altele.
Ce mă enervează pe mine e următorul lucru: Odată la 30 minute!?!? Să fim serioși. De câte ori nu ați pierdut noțiunea timpului la pc, fiind prea concentrați pe un lucru? Păi dacă ai o idee bună și inspirație s-o pui în aplicare, și brusc te ridici de la pc iar timp de 10 minute încerci să-ți eliberezi mintea, când revii crezi că mai ai ideea aia? Ideea poate că da, dar inspirația cu siguranță fuge.

Și o ultimă întrebare:

  • Aveți probleme cu ochii? Sau ați avut?

Orice părere, sfat sau experiență m-ar ajuta, așa că aștept comentarii.

PS: Am uitat să vă spun un lucru important: Cică din cauza luminii de la monitor se distrug neuroni din ochi care nu se vor reface.
Adică cu cât stai mai mult neprotejat la pc, cu atât vei deveni mai “orb” :|