Am văzut adineauri un film care m-a și inspirat să scriu acest articol. În primul rând vi-l recomand și vouă. The Age of Stupid se numește. Uitați-vă că merită!

E legat de încălzirea globală și de distrugerea planetei (în sensul c-o să murim cu toții). Prima dată când l-am văzut nu știam despre ce e vorba și probabil nu mă uitam la el dacă știam că-i despre încălzirea globală. Nu m-a interesat atât de mult ca până acum. Deci nu fi negativist și UITĂ-TE la film! Poate o să-ți placă ;)

N-are rost să mă pun să povestesc filmul acum. Îți las ție plăcerea de a-l viziona. În schimb o să prezint câteva idei ce mi-au venit pe parcursul filmului (fie ele legate de film sau nu).

Cel mai mult m-a enervat o babă din film, care a făcut pe dracu-n patru să nu se ‘monteze’  la ei în orășel o turbină eoliană din cauza că strică peisajul. A făcut anti-campanie montării de turbine eoliene la ei în oraș și în final au câștigat. După aia îi luase babei interviu și o întrebase dacă știe de încălzirea globală. Răspunsese că da, și începuse puțin să se bâlbâie. Trebuia ca jurnalistul să o ia la mișto și să o întrebe “și ce faceți în legătură cu asta, că văd că sunteți pro încălzire globală, prin faptul că sunteți anti turbine eoliene
Bă futule mama lor de idioți. Ăștia ar trebui împușcați mă. Prea multă libertate strică!! Le strică priveliștea!? Dar nu se gândesc cât rău fac!? Nu se gândesc că o singură turbină de-aia alimenta vreo 10.000 case? Nu se gândesc că acum cele 10.000 case trebuie să fie alimentate cu energie din altă parte, și ca să o producă trebuie să consume resurse pe cale de terminare?

Din punctul meu de vedere ar trebui să se facă turbine oriunde este loc favorabil, INDIFERENT de zonă.
Ei pot face un război cu Afghanistan și pot omorî sute de persoane, doar pentru a face rost de ulei, dar nu pot forța (sau în cazuri extreme ‘de-a închide gura’) o singură persoană, pentru a nu mai omorî acele sute de persoane de care vorbeam mai sus? Frumos!
Ar fi trebui să le spună oamenilor care făceau anti campanie așa: “Ok, în locul acestor turbine vom fi nevoiți să omorâm 500 de africani. Și asta din vina voastră“. Să văd atunci cum mai dormeau nopțile. Fie!

Ce-ar fi trebuit să învăț din filmul ăsta e că POT schimba ceva. Chiar dacă toți spun că un singur om nu poate face diferența, ar trebui mai multe filme de genul ăsta să fim din ce în ce mai mulți care să muncim pentru a schimba ceva! Într-adevăr, în ziua de azi avem mai multe drepturi și putem face mult mai multe decât în trecut (înainte dacă spuneai ceva ce nu convenea conducătorilor, erai omorât. acum nu)
În schimb, în ziua de azi ești ignorat. Dar totuși, contează că poți face ceva mai mult decât în trecut, deci dacă vrei cu adevărat POȚI schimba ceva! Contează numai să vrei cu adevărat!

Faza e următoarea: Majoritatea dintre noi suntem ignoranți, indiferenți. Nu ne pasă că nu suntem ‘eco-friendly’, ne pasă doar de noi. Atât timp cât ne este nouă bine totul merge înainte. Nu ne uităm și cât rău facem în jurul nostru. Aceeași chestie se aplică în MULTE alte ‘domenii’, nu numai mediului, dar asta într-un alt articol :)

Anyway, ce-am învățat din filmul ăsta e că ne-am făcut-o cu mâna noastră, și dacă continuăm așa aceeași chestie o voi spune și de acum în ~50 de ani, când specia noastră va fi pe cale de dispariție: ne-am făcut-o cu mâna noastră, conștienți fiind!
DAR putem schimba asta. Totul ține de persoana proprie! Dacă vom face un mic efort chestiile astea gen ‘numai 2 anotimpuri’ vor dispărea (adică totul va reveni la normal). Dacă nu, vom avea veri din ce în ce mai călduroase (și probabil știm / vedem cu toții cât de călduroase sunt în ultimul timp!), probabil nu vom mai vedea zăpada niciodată, etc.

Și uite încă o chestie foarte importantă! Nu mai gândi că e irelevant dacă faci numai tu. Nu mai gândi gen “eh, oricum și cu hârtia asta aruncată pe jos și fără, tot dracul ăla e“.
Știți din ce cauză nimeni nu face nimic? Pentru că toți gândim așa! Trebuie, în primul rând, să încetăm cu gândirea asta stupidă! E cel mai stupid mod de-a ‘privi’ orice lucru. Același căcat e și cu țigările. Când vrei să te lași și-ți spui “gata, asta e ultima țigară. Ce mi-e o țigară în plus??”. Faza e că după țigara aia va mai urma încă una, și încă una, ș.a.m.d.!
Dacă vrei să faci ceva, ORICE, nu mai gândi așa! Când ți-a venit o idee PUNE-O în aplicare IMEDIAT. Din acel moment vei începe să faci ce ți-ai propus. Să dispară acel “de mâine fac…

Acum să vă dau câteva exemple pe care le fac eu (vezi, deja spun LE FAC. Dacă spuneam ‘o să le fac‘, nu le făceam, pentru că le atribuiam în creier o acțiune îndepărtată, în viitor, și uitam de ele!), sau alte exemple, pentru a ajuta s-o luăm pe calea cea bună:

  • Nu mai dau centrala la 25+ grade și să stau în mânecă scurtă prin casă, iarna. Ci o las mai jos, la maxim 20-22 grade, și-mi pun o haină în plus pe mine. Nu mă costă nimic o haină în plus, dar se economisesc destule gaze! E convenabil și pentru buzunarul meu și pentru planetă/lume în general.
  • Eu n-am mașină și nici nu cred că o să-mi iau prea curând. Dar pentru cei care au și se duc cu ea la muncă/școală/etc în fiecare zi, să-i întreb ceva: Pe jos nu pot? Cu un mijloc de transport în comun nu pot? Cu bicicleta nu pot? De ce? Nu mai e atât de comod? Well… atunci PE VOI să vă înjurați, și să le dați voie și celorlalți sa va înjure, la vară când va fi incredibil de cald. DIN CAUZA VOASTRĂ e atât de cald! Înțelegeți!?
  • Reciclează! Reciclează! Reciclează! Serios, te doare mâna să mai pui încă un sac lângă cel de gunoi, și înainte să arunci ceva la gunoi, să sortezi? Dacă e sticlă o pui în celălalt. Dacă e hârtie la fel. Etc! Și după aia nu cred că e așa mare drum să duci sacul la cel mai apropiat centru de reciclare. Ai mașină, sau bicicletă, sau au părinții mașină să-ți ducă sacul, sau FACI CUMVA să-l duci! Că pentru tine faci!
  • Energia electrică, altă problemă! De ce când pleci până la magazin nu închizi luminile prin casă? De ce când pleci la școală/etc lași calculatorul mergând? Nu spun să-l închizi, că nici eu nu fac asta. Se deschide mult prea greu. Dar există STAND BY!!! (Sleep pentru vista/win7). Alte exemple: Lași becul mergând în bucătărie chiar dacă nu e nimeni acolo? Sau pe hol? Sau în camera ta? Sau oriunde? Lași tv-ul pornind chiar dacă nu te uiți la el? etc, etc etc! La vară pe tine să te înjuri când o să fie mai cald ca anul trecut! Din vina ta este! Și permite-mi și mie s-o fac. Dacă vei sughița la vară să știi că eu sunt cel care te pomenește, înjurându-te că din cauza ta e atât de cald. Fă în așa fel încât să nu se ajungă acolo ;))

Mai pot găsi exemple la greu, dar sincer cred că ați înțeles până aici și nu e nevoie de mai multe.

Aștept părerile voastre; și în legătură cu filmul, și cu articolul, și cu orice e legat de acest subiect :)