Cam asa s-ar traduce pe scurt ce se intampla la Galati cu proiectul “Unda Verde”.

Sunt cateva posibilitati de ce sistemul nu merge.

  1. Ca si cu logo-ul ANAF de 70 miliarde lei (vechi), care s-ar face in 20 minute, probabil si in cazul asta, e doar o acoperire pentru a se sustrage niste bani dintr-un fond (fie el romanesc sau al europenilor)
  2. Sistemul e prost pentru ca programatorii care l-au facut sunt … se subintelege.
  3. Sistemul merge, doar ca inteligenta semafoarelor nu e chiar atat de inteligenta.

Pe hartie suna incredibil de bine. Cica exista senzori care vad cate masini sunt pe o portiune de drum, cu ce viteza se deplaseaza, cati pietoni sunt la un semafor sau urmeaza sa fie, si in final sistemul sa stie sa faca semafoarele verde/rosu in asa fel incat sa nu mai existe rosu niciodata. Mereu sa treci pe verde, fie pieton sau sofer.

Mai nu zic ca e minciuna, asta se poate face. Intr-adevar, e un sistem foarte complex care ar lua ceva timp sa se dezvolte. Dar se poate.

Numai ca sistemul instalat la Galati nu e nici macar pe-aproape de asa ceva. Dupa cum am spus, e un sistem de 2 lei, cumparat pe mai multi lei, si diferenta e intr-un cont al vreunui hot. Sau sistemul e slab, din cauza programatorilor, pieselor, etc. Una din astea 2.

Eram foarte entuziasmat de acest sistem, abia asteptam sa se monteze. Din prima zi am fost dezamagit total. Doar ca dupa cateva zile de dezamagire continua, si dupa multe comentarii citite pe net, mai negative decat ale mele, intr-un final m-am plictisit de dezamagire si-am transformat totul intr-o comedie. Asa ca in loc sa ma supar, enervez, injur sau ce mai fac soferii atunci cand li se face un semafor nou instalat, rosu, si nu e nici pieton nici masina in intersectie, NIMIC, prefer ca atunci cand mi se intampla sa ma amuz sau sa ma concentrez pe altceva. E mai sanatos.

Din testele mele repetate, drumul meu zilnic, la aceeasi ora, pe acelasi traseu, aceeasi distanta (~6.5km), dureaza cu aproximativ 5 minute mai mult (+-).

Si din ce-am citit pe net, si pentru pietoni e la fel, dureaza mai mult timp sa ajungi din pct A in pct B, pe jos, tinand cont ca acum stai mai mult la semafor decat inainte.

Pe langa asta, datorita noilor semafoare care stau stupid pe rosu, acum exista noi rute/zone unde se creeaza cozi interminabile de masini.

Ah, n-am vorbit de vechile probleme. Nu s-au rezolvat. Stai la fel de mult la vechile semafoare, in locurile foarte circulate unde nu exista semafor si stai la “cedeaza” de innebunesti, tot nu exista semafor/sens, stai la fel de mult la “cedeaza”.

 

In final, primaria a cheltuit o mica avere pentru a monta un sistem care ingreuneaza traficul, NU rezolva problemele vechi, in schimb CREEAZA noi probleme.

Inteligent, nu!?