ProfesorBăi deci totul a plecat de la un articol intitulat “’Părinți străluciți, profesori fascinanți’ – Augusto Cury”, de pe blogul lui gothik12. Citește articolul că e foarte interesant.

Mă rog, să revin la ce vreau eu să spun prin articolul ăsta.

Dintotdeauna am crezut că sistemul de învățământ e greșit. Da, cu toții zicem asta. Dar nu am fost niciodată genul de om care să spună “vreau să se dărâme / să ia foc școlile”. Din contră, mereu am crezut că școlile sunt bune. Înveți ceva excelent de la ele. Multe lucruri frumoase, grozave.

Ca să înțelegi mai bine. Să spunem că ție-ți place să gătești. Să faci mâncare. Eh, cum ar fi dacă în fiecare zi te-ai trezi și te-ai duce la școală să înveți să gătești? Nu te-ai duce de plăcere la școală? Cu siguranță! Același exemplu îl pot da pe orice domeniu dorești! Răspunsul va fi același.

DAR, cu toate astea, noi ne ducem la școala să învățăm multe lucruri inutile (sau cel puțin așa credem noi). Câțiva ani în urmă credeam că matematica e inutilă. Că nu ne trebuie nouă derivate, integrale, matrici, limite, etc. Well, corect, nu ne trebuie, dar dacă încerci să vezi “the big picture” o să vezi că toate sunt interconectate și toate ne trebuie!
Deci da, ne trebuie matematica. Ne trebuie tot felul de exerciții. Că fără ele nu ne-am putea dezvolta logica, nu ne-am putea dezvolta partea de “real” și n-am putea niciodată să ajungem ingineri sau mai știu eu ce altă profesie, pe viitor.

Deci e bună școală. Foarte bună! Păcat de oamenii care ne predau informațiile!!!

Da! Ei sunt de vină! Și nu mai ține faza cu “dacă vrei să înveți, înveți oriunde”. Că dacă mă duc la nepotul meu de 3-4 ani, căruia îi place la nebunie să bată cu ciocanul, să umble cu șurubelnița, etc, și mă impun, și încep să țip la el “nu așa se face, ci altfel!”, sau dacă încep să fac mișto de el, și după aia să-i arăt cum se face, pe un ton plictisit și scârbos, cu siguranță n-o să-i placă și cu siguranță o să plece de lângă mine.
DAR, cu toate astea, tot va face ce-i place, dar de unul singur!! Nu-mi va mai cere ajutorul, că va considera că poate și fără mine. Mai greu, dar mai bine fără ajutorul meu de expert oferit în acel mod, decât cu el!

Problema e că ei nu ne explică de ce e bună școala și de ce trebuie s-o facem. Ar trebui să existe o materie special creată pentru asta.
Materie care să ne arate imaginea de ansamblu, imaginea finală, și care să ne facă să înțelegem DE CE e bine să învățăm și DE CE e bine să încercăm să fim cei mai buni din clasă!

Și ar mai trebui inventată o materie. Una care să nu se noteze cu note, ci cu abilități! Proful să noteze fiecare elev în parte în funcție de ce e el mai bun.
Și așa, la final, fiecare elev va vedea la ce e mai bun. Și îi va fi mult mai ușor să-și descopere / găsească talentul nativ!
Și așa va ști ce să urmeze. Va ști la ce cursuri să ia parte și va ști pe ce să se axeze. Când sunt mici profii vor ști unde să-l ghideze, și când sunt mari vor ști singuri pe ce cale s-o ia.

Asta combinat cu profesori care-și predau materie bine, și care s-o facă plăcută pentru elevi, ne dă un sistem de învățământ ideal, aproape perfect!

De-aia mulți care după ce termină un liceu nu știu ce să facă mai departe. Pentru că nu știu la ce sunt buni! Pentru că nimeni n-a avut grijă de ei să le scoată în evidență punctele forte și să le arate o cale. Pentru asta există profesori! Pentru asta sunt plătiți! Pentru ca să lase elevi cu un liceu terminat pe-afară, neștiind la ce sunt buni!

Cu siguranță că acest sistem va avea probleme, dar sunt sigur că tot e mai bun decât al nostru, care chiar dacă de zeci de ani NU DĂ ROADE, tot pe același sistem prost gândit ne educăm și copii din ziua de azi!