Ati mai vazut pe la TV statistici (23.4% din populatie vor …). Eh, sa va spun un secret. Majoritatea statisticilor nu sunt chiar atat de adevarate. De ce? Pentru ca aia care le fac dau la niste operatori chestionare de 4, 5 foi (adica in jur de 10 pagini) cu o multime de intrebari. Acel operator se duce din usa in usa si ii roaga pe cetateni sa raspunda la cateva intrebari. Da, cateva, adica in jur de 100 de intrebari. Si unele chiar lungi. Daca e asa omu’ ala ori nu-ti raspunde, ori se plictiseste dupa 10 intrebari si-ti inchide usa-n nas. Tu ce faci atunci? Pai ii pui cateva intrebari aleatorii si mai scurte, vreo 2, 3 din 100, ii ceri numele si numarul de telefon (trebuie si astea, pentru verificare) si ai plecat. Restul le completezi tu, la ‘vrajeala’. Da, va dati seama ce statistici ies. Si nu spun asta dintr-o simpla gandire, ci chiar asa se face.
Am avut in acest weekend de facut 150 de chestionare despre politica, locala si putine intrebari din cea nationala. Nu am fost singur. Am mai fost cu unele persoane si asa au facut toti. Au pus primele 3 intrebari, si ultima. Au cerut nume, telefon si pa-pa. Restul completate de operator. Eu am avut 150, iar alte persoane altele 150, etc. Toti au facut asa, eh, ca unu’ a pus 4 intrebari iar celalalt a pus 5, tot aia e. Nu ies statisticile cum trebuie.
Deci sa stiti ceva de acum! Sa nu va luati dupa statistici! Mai mult ca sigur nu sunt adevarate!
Acum alta faza, tot cu aceste sondaje de opinie. De ce toata lumea se vaita ca nimeni nu face nimic in tara asta, daca ei nu fac nimic? Ok, presedintele nu vrea sa faca nimi. Ce e de facut? Pai cum e romanul, se vaita ca traieste intr-o tara de rahat, dar nu face nimic. Pai fa nene’ ceva daca vrei sa traiesti intr-o tara frumoasa. Majoritatea persoanelor nu au fost interesate de politica, mi-au spus “trece si tu acolo ce vrei” iar altii pur si simplu mi-au inchis usa in nas cand le-am zis ca realizez un sondaj in legatura cu opiniile publice. Sau altii au spus “domnule, sunt satul de atata politica, nimeni nu face nimic”, dupa care mi-a inchis usa in nas.
Pai cum sa faca cineva ceva, daca voi nu raspundeti la sondaje de opinie personala. Tu nu spui ce vrei, dar vrei sa ai. Cum? Vrei sa ghiceasca nenea primaru’ ce vor oamenii mai mult, si sa le faca? Nu! Atunci de ce sunt unii atat de idioti si inchid usa in nas. Hai, cand am mai fost cu chestionare legate de faste fainoase, faina, lapte, atunci mai ziceam sa-ti inchida usa in nas. Doar nu conteaza atat de mult. Dar politica? Asta e cea mai importanta. Ar trebui sa se bucure in cetatean cand ii vine asa ceva la usa. Pentru ca stie ca are ceva de spus, ca ajuta cu ceva la imbunatatirea orasului. Dar ei nu, ei te da afara din casa. Si vor sa aiba o tara frumoasa.
Stiam ca unii oameni is cam idioti, dar nu stiam ca 90% sunt asa. Nu e idiot destul daca se mai da si mare. “Cand eu faceam politica tu nici nu erai nascut”. Dupa ce a spus asta mi-a inchis usa. Mda, chiar nu ma interesa ce faceai tu in tinerete. Ma intereseaza sa-ti spui punctul de vedere, acum, in prezent, cand trebuie, nu sa-mi amintesti ‘cum era odata’.
Majoritatea barbatii sunt mai interesati, in special batranii. Toti mosii care-mi ieseau ma tineau jumatate de ora la usa, se apucau ei sa-mi povesteasca despre viata, si pe mine ma interesa sa termin cat mai repede. Dar na, nu puteam sa-l intrerup. Dupa ce termina chestionarul imi spunea ca nu are telefon, si trebuia sa anulez chestionarul. Nu-ti venea sa-ti bagi **** in tot in acel moment? Dar nu, trebuia sa continui, pentru niste amarati de bani. Au mai fost si niste specimene de oameni care-ti raspundeau frumos de credeai ca ai gasit o persoana care sa gandeasca, pana ajungea la sfarsit. Cand cereau numele se uita cam crucis si-mi inchidea usa. Iarasi alt chestional facut degeaba. Cum poti fi atat de idiot incat sa nu-ti dai numele si numarul de telefon, dupa ce operatorul respectiv te asigura ca datele personale sunt numai pentru verificarea operatorului. Ii arati foaia cu reguli, unde scrie asta, ii arati firma de sondaje, ii dai numarul de telefon, sa sune sa intrebe daca vrei. Dar nu, tot ca ei este, si tot nu reusesti sa-i convingi sa-ti dea numele.
Am mai observat ceva cand am facut asta. Stiti ca sunt zone ‘rele’ si ‘bune’. Adica in unele zone a orasului e liniste, poti merge linistit pe strada, pe cand in altele iti e frica sa nu-ti dea cineva in cap pentru o tigare. Asa e si cu blocurile/scarile. Intr-un bloc unde prima scara ti-a raspuns toata, respectuos, poti fi sigur ca toate scarile sunt asa. Intr-un bloc in care te-a luat o baba la fuga cu făcăleţul, deja poti renunta. Nu-ti va raspunde nimeni in acel bloc. Ciudat, dar adevarat!