Sunt 10.001++ subiecte pe care merita sa le inveti la scoala, chiar si in detrimentul a ceva ce se invata deja. Decat sa ma invete sa calculez cati mii de volti trec printr-un fulger, mai bine sa ma invete cum functioneaza un (robinet cu) termostat.

Viata mea ar fi fost mai simpla daca in locul a sti cum sa calculez o integrala, as sti cum functioneaza un (robinet cu) termostat.

Garantat ca o GRAMADA de oameni nu inteleg cum functioneaza un robinet de la calorifer cu termostat. Si chiar mai multi nu stiu sa-si regleze centrala termica de acasa. Da, is si multi care stiu, daca esti unul din ei nu arunca cu pietre gen “du-te ma de-aici ca eu stiu“.

Dau 2 exemple. Unul bun si unul rau. Dupa care explic ce si cum.

Exemplul #1:
Sa zicem ca acasa la tine ai o centrala termica si 2 camere in care dorm persoane diferite. Centralele termice au de obicei montat si un dispozitiv cu termostat, care le spune cand sa porneasca si cand sa se opreasca (in functie de temperatura din camera in care e montat termostatul). Termostatul asta de la o CT e o idiotenie absoluta, dar mai tarziu.
Sa zicem ca CT e montata in bucatarie si ca termostatul ei e montat fie tot in bucatarie, fie in sufragerie. Setam termostatul la 24 grade sa zicem si cand se va face 24 grade in ACEA camera, centrala se va opri.
In dormitor sa zicem ca a fost geamul deschis toata ziua, si caloriferul setat foarte jos (sa zicem 1/5, adica vreo 17 grade). Ajungi acasa tarziu, observi ca a inghetat apa in dormitor, caloriferul rece, dai drumul la calorifer pe max, nu se intampla nimic. E rece in continuare. Astepti juma’ de ora, tot rece. Adormi cu turturi la nas.
De ce? Pt ca centrala tine cont de temperatura dintr-o singura camera. IDIOTENIE ABSOLUTA. Cand in sufragerie se fac 23 grade (presupunand ca ai setat termostatul centralei pe 23), centrala se va opri DE TOT (gen ca si cum ai scos-o din priza). Apa NU va mai circula prin calorifere, nu se va mai incalzi apa, nimic. zero. bye bye. Daca vrei in alta camera sa dai drumul la caldura, aia e, adormi cu vrutul, nu se poate. Imposibil. Dai tu drumul, dar nu se intampla nimic.

Exemplul #2:
Te duci la un hotel cu 100 camere. Cum naiba se face ca acolo oricand deschizi caloriferul, iti vine apa calda si-ti incalzeste camera cum trebuie?
Tu ai un robinet cu termostat (de-ala pe care scrie 1 2 3 4 5), il setezi la 5 ca esti mai friguros. Camera vecina il seteaza la 4. Celalalt vecin la 3. Altii la 2. Camerele goale fie la 0 fie la 1.
Asta inseamna ca tu vei avea sa zicem 29 grade la tine in camera, camerele vecine vor avea una 24 grade, alta 21 grade. Camerele goale vor avea fie 10 grade fie 17 grade.

1 2 3 4 5 de pe un robinet calorifer cu termostat sunt de fapt niste indici de temperatura. A dracu informatie de aur pe care nu ti-o spune nimeni, si nici idiotii de producatori nu o scriu corect (in loc sa scrie 1 2 3 4 5 ar fi fost infinit mai bine sa scrie 17 20 23 26 29 grade – macar te ducea capul despre cum functioneaza un robinet cu termostat. Setezi la 23 grade, mentine 23 grade. Asa cum is acum, setezi la 3, LOGICA iti spune ca acel calorifer e deschis la 3/5 MEREU, dar nu e adevarat).

Exemplul 1 mi s-a intamplat mie. Te duci in vizita la cineva si stai mai multe zile. Iti ingheata curu pt ca la tine in camera nu a mai dormit cineva pana acum si era camera la -10 grade, s-a incalzit pana pe la 5 grade, si brusc caloriferul a devenit rece si a stat asa pana dimineata. In timp ce la proprietar in camera e temperatura ideala de vreo 24 grade. A 2-a noapte e un pic mai bine, pt ca a marit temperatura de la termostatul centralei (termostat care e in camera proprietarului, sau in bucatarie. Camere care se incalzesc rapid). A 3-a noapte nu mai poti insista, ca nu vrei sa deranjezi. Si dormi cu fesul pe cap.
A 4-a noapte devii mai inteligent si te prinzi ca acele cifre de pe robinetii de pe caloriferele din camere (1-2-3-4-5) sunt niste indici pt temperatura, si ca fiecare camera trebuie sa-si seteze indicele (adica temperatura) dupa preferite. Si ca centrala trebuie sa mearga non stop la full power.

Stai asa ca am aruncat o bomba. Cum sa mearga centrala non stop la full power? Adica setezi termostatul centralei la 100 grade sau cum?
Pai ma, daca tu in fiecare camera ai robineti cu termostat si ii setezi dupa preferinte (sa presupunem ca nr 3 = 24 grade, nr 4 = 26 grade. Il pui putin peste 3, ai 24 grade, temperatura ideala). Se fac 24 grade rapid in camere, dupa care se opresc toate caloriferele.
Centrala fiind inca pornita, daca toate caloriferele sunt oprite, apa din tevi logic ca nu se va mai raci, deci centrala NU va mai consuma gaz ca sa incalzeasca apa. In schimb va recircula apa din instalatie, cum e si logic sa se intample.

Ori nu pui deloc termostat la centrala, ori il setezi foarte sus, sa te asiguri ca-ti circula apa aproape mereu prin calorifere. Si clar devii inteligent si vezi pe unde ai putea pierde caldura, si te asiguri ca nu pierzi caldura aiurea. Gen daca tii geamul deschis non stop in baie, pui robinet cu termostat si-l setezi intre 0 si 1 gen, sa mentii un 15 grade, dar sa nu pierzi prea multa caldura.

Uite logica de aur pe care ar fi trebuit s-o stim cu totii. Ma doare fix in pix de integralele de rahat pe care le invat la scoala. Ar fi trebuit sa ma invete cum functioneaza o casa, o masina, o centrala, un termostat, cum se deschide corect un geam termopan sa nu le mai stricam, ce e aia izolatie, cum functioneaza pierderea de caldura. Etc etc.

Repet.
O CT functioneaza asa (pe incalzire calorifere):
Aprinde gazul, incalzeste apa, o impinge prin tevi inspre calorifere. DACA suntem inteligenti, ne montam pe fiecare calorifer robineti cu termostat (adica de-aia cu 1 2 3 4 5 pe ei) si ii setam dupa preferinta (nu 5 pe toti, indicat e 3, unii au incercuit 3-ul ca sa intelegi ca acolo e punctul optim).
Cand in camera respectiva se ajunge la temperatura dorita (sa presupunem ca 3=24 grade), robinetul de la acel calorifer prin magie se va opri, apa calda nu va mai intra in calorifer.
La un moment dat toate caloriferele vor fi oprite.
Centrala CHIAR DACA functioneaza, ea NU mai arde gazul ca sa incalzeasca apa, pt ca apa aia nu se mai raceste, pt ca nu mai circula prin calorifere.
Iarasi zic. logica de aur. Majoritatea nu o stiu.

Din ce-am mai vazut si eu, majoritatea centralelor vin FARA termostat, vin doar cu reglaj temperatura apa. Pt ca asta vrei sa reglezi. Temperatura apei din instalatie (cat de rapid sa se incalzeasca in camere gen).
Daca ele din fabrica vin FARA termostat, LOGICA zice ca producatorul vrea ca noi sa le folosim FARA termostat.
Doar ca inginerii lu’ peste prajit din Romania (adica zidarii care monteaza si centrale termice, fac si instalatia electrica, de toate) cand iti monteaza centrala, iti monteaza si termostat la ea. Si te invata desteptaciunea intruchipata cum ca vei consuma mai putin cu inventia lui de 2 lei. Dar uita sa-ti spuna ca deseori intr-o camera va fi bocna de rece pt ca nu circula apa prin instalatie. Si uita sa-ti spuna de robinetii cu termostat, te lasa sa-ti pui rahati de-aia simpli care ori merg non stop, ori deloc – idiotenie)