Probabil vi se pare tâmpită întrebarea. Probabil mulți cred că știu deja răspunsul. Dar un răspuns de genul “dorm pentru că așa trebuie” nu se acceptă pentru că e ceva mai mult decât atât.

O să explic puțin cum stă treaba cu somnul, după care spun de ce dorm eu, și după o să vă rog pe voi să-mi spuneti de ce dormiți voi.

Stadiile somnului

Noi dormim în 4 stadii. Stadiile 1, 2, 3, 4 (numite non-REM) și cel mai relevant pentru acest articol, stadiul REM. REM vine de la “Rapid Eye Movement”.
În desenul de mai sus vedeți că sunt mai multe cicluri într-o noapte, și la fiecare schimbare apare REM, care la început apare pentru o scurtă perioadă de timp, și e din ce în ce mai lung în noapte.
Cel mai important (și mai odihnitor) somn e cel din stadiul 4, deep sleep-ul. Celelalte gândiți-le doar ca o introducere spre deep sleep.
REM e separat de ele.
Spre dimineață, când corpul și-a făcut necesarul de ore de somn și nu mai are nevoie de încă o etapă de ‘deep sleep’, după ultima schimbare, nu mai bagă corpul în ‘Stadiul 1’, și rămâne foarte multe în REM.

Acum să vorbesc puțin despre REM sleep. Această ‘etapă’ nu este prea diferită de etapa ‘Treaz’. De fapt, din pct meu de vedere, singura diferență care contează (pt mine) e că în REM centrul logicii din creier înca doarme; în rest e la fel ca și cum am fi treji.

REM și deep sleep mi se par cele mai importante.
Deep sleep pentru că acolo ne odihnim de fapt;
REM pentru că aici visăm!

Aici vroiam să ajung :)
Deoarece centrul logicii doarme, putem avea vise în care zburăm, suntem superman sau orice altceva.
O mică paranteză: Copii mici stau 80% dintr-un vis în REM.
Sper că se știe că nou născuții și mai sus de-atât învață majoritatea lucrurilor în somn.
Ce vreau să zic prin asta? Din cele 2 de mai sus rezultă că în REM sleep învățăm lucruri noi.

Mai exact, în REM ne punem cap la cap ce s-a întâmplat în ziua de ieri, căutăm soluții pentru diferite probleme care sunt importante pentru noi; sau pur și simplu ne distrăm făcând ce vrem noi (zburăm, etc etc), sau ne speriem de cele mai mari frici ale noastre.
Ideea e că majoritatea ‘chestiilor’ ce se întâmplă în REM sunt legate de ziua de ieri sau de trecutul / viitorul foarte apropiat.

Eh, și-am ajuns și la partea în care spun de ce dorm eu.

Eu dorm pentru cele 2 stagii de mai sus. Pentru deep sleep și REM. Yep, pentru asta dorm eu.
Nu am cum să nu dorm pentru prima, deoarece pentru asta dormim cu toții, că fără ea nu putem trăi, și de-abia aștept să intru în cea de-a doua, dimineața.

Pentru că de multe ori mi s-a întâmplat să mă trezesc cu idei noi, foarte ok (înseamnă că în mod inconștient m-am gândit la problemele mele și-am găsit o soluție, deoarece creierul putea lucra la maxim, fără să fie perturbat, și găsea mai repede soluția),
și de multe ori mi s-a întâmplat să visez chestii interesante, care îmi dădeau un zâmbet mare pe buze când mă trezeam și-mi deschideau apetitul pentru o zi fericită, în care puteam fi și eu fericit și-i puteam face și pe alții fericiți (de aici și vorba te-ai trezit cu fața la cearceaf, adică nu te-ai trezit fericit deci toată ziua îți va merge prost)

Anyway, mai am multe de spus dar deja am scris prea mult, așa că vă întreb și pe voi:

Voi de ce dormiți?!

PS: Sper că acum înțelegeți mai bine prin ce treceți când dormiți și sper că vă va ajuta într-un fel sau altul.

Ce-am uitat să specific:
1. Semnul întrebării din desen, pe linia cu REM și Treaz, există pentru că NOI decidem cât de mult stăm în cele 2.
2. Am zis că REM e ULTIMUL stadiu înainte de trezire, și-am mai zis că în REM centrul logicii e adormit; de aceea ne ia așa mult și ne e așa greu (unora) să ne trezim.