Vă mai amintiți ultima oară când ați plecat dintr-un supermarket cu coșul plin, cheltuind o sumă mare de bani, și mergând spre casă să vă mirați: “pe ce am cheltuit atâția bani?” iar după ce ați ajuns acasă să vă dați seama că majoritatea sunt junk-uri (chestii care nu-ți trebuie neapărat atunci, pe moment)?

Dar ultima dată când ați petrecut o perioadă mare de timp în fața computerului, pe diferite site-uri, făcând activități nu foarte productive, la final întrebându-vă:”ce mama mă-sii am făcut atâta timp pe pc?”

Aș putea paria că nu foarte recent vă amintiți cele 2 situații de mai sus. Eventual vă amintiți în trecutul destul de îndepărtat.
V-ați (ne-am) obișnuit atât de mult cu aceste “chestii” neproductive și negative, încât acum concepem aceste activități ca fiind normale.

Din punctul meu de vedere, e vorba de strategii de marketing FOARTE BINE FĂCUTE!

Majoritatea site-urilor de succes, acele site-uri pe care petreceți foarte mult timp, sunt de succes pentru că au avut o strategie de marketing foarte bună. Au știut cum să facă lumea să creadă că în acel moment nu există lucru mai interesant pe lume decât activitatea pe care o fac acolo, pe site (care dacă o privim de la depărtate și în mod obiectiv pare atât de stupidă!)

Știi să minți? Știi să păcălești lumea? Știi să faci un produs fără valore să arate foarte valoros și să-l vinzi la un preț de zeci de ori peste valorea lui? Perfect: MARKETING-ul e job-ul tău!La fel e și cu supermarketurile. Sunt site-uri care vând produse ieftine, calitative; exact ceea ce-i trebuie omului. Și ieftin. Și au foarte puține vânzări. Ajung la faliment!
Și sunt magazine gen Altex/Flanco sau Carrefour/Billa, care știu cum să-și păcălească clienții, să-i facă să creadă că ceea ce vând ei e ceea ce au nevoie. Și incredibil de mulți cad în plasa acestor strategii de marketing bine gândite!

După cum am mai spus, mulți dintre noi am căzut în această capcană de atât de multe ori încât am ajuns să o considerăm normală, de zi cu zi.

Sincer să fiu, prin acest articol am vrut să vă fac și pe voi cât și pe mine să ne gândim un pic la acțiunile pe care le facem în fiecare zi. Sunt sau nu cele mai bune pentru noi? Sunt productive? Ne ajută în mod real la scopul vieții noastre?

Gândiți-vă un pic. Cât de mult credeți că ne ajută Facebook-ul? De ce credeți că are atât de mult succes? De ce credeți că ăștia se așteaptă să fie cotat la bursă la o sumă incredibil de mare? Pentru un site, pentru o afacere de atât de puțin timp?
Știu să-și facă clienții, adică pe noi, să stăm cât mai mult timp pe site. Cu cât noi stăm mai multsocial-network-sites online pe facebook, cu atât ei scot mai mulți bani. E ca și cu televiziunea: cu cât au mai mare audiență (se uită mai multă lume în același timp), cu atât sunt cotați mai bine și scot bani mai mulți.

Haideți să învățăm, câtuși de puțin, să ne apărăm de strategiile de marketing, mai ales cele din online (pentru cei care-și petrec mult timp online (online poate fi și când mergi pe stradă cu telefonul în mână, logat la net, sau când îți verifici chestiile fiind prin oraș, nu doar în fața unui pc!))

Nu de alta, dar mă oftic să văd că ne îndreptăm spre scenariul din Idiocracy.
Până acum era ok. Eram grupați pe 2 grupe: Oamenii inteligenți (ingineri, doctori, afaceriști), bogații; și săracii, marea majoritatea, forța de muncă. E mai ok așa decât să fim grupați pe: bogații (ăia de inventeazăservicii” pentru noi care ne fac să credem că sunt geniale, în schimb ele ne fac mai proști, și scot o grămadă de bani de pe urma asta), și restul, oamenii cărora pe zi ce trece le mai mor din neurori și le scade IQ-ul cum scade valoarea la bursă a Microsoft-ului.

Hai să fim ceva mai conștienți că ORICE SITE MARE, orice PRODUS CUNOSCUT, e acolo în principal datorită unei bune strategii de vânzare, și de foarte puține ori e atât de bun pe cât PARE că este.

În final; nu spun să renunțăm la Facebook (sau Youtube, sau ce vrei tu) sau să nu ne mai ducem în supermarketuri;

Dar haideți să regândim puțin timpul petrecut pe Facebook. Mai taie din timp. Nu mai face acele activități care știi că nu te ajută (gen să dai scroll down în FB la infinit). Dezabonează-te (vezi poză mai jos cum, în dreapta) de la persoanele care postează junk-uri (și da, acele status-uri motivaționale sunt tot junk-uri).
E ok să fii abonat la un club, la o pizzerie, la un grup de ține de pasiunea ta, ș.a.m.d; să afli ce evenimente mai sunt noi și unde poți participa. Dar renunță să te mai uiți la poze cu aceleași stupide mesaje de fiecare dată!
La fel și cu supermarketurile. Fă-ți o listă (în minte, unde vrei tu) și când te duci, du-te EXACT unde trebuie, și cumpără EXACT ce-ți trebuie. Nimic altceva! Acea plăcere pe care tu o simți atunci când adaugi un Smash/Lion sau alte junk-uri în coș, e o plăcere de moment care nici măcar nu este a ta. E făcută pe moment, de un mesaj, de o poză sau de o locație bine gândită a produsului. O să-ți treacă rapid.

Abține-te de la a mai da banii pe junk-uri; sau de a-ți mai consuma timpul degeaba citind ore întregi chestii nefolositoare.
Sunt metode MULT MAI FAINE de-ați pierde timpul, mai ales că a venit primăvara ;)

facebook-show-in-newsfeed facebook-status-good-and-bad