Ideea asta mi-a venit adineauri, in timp ce dormeam (ma rog, eram in stadiul de-a ma trezi). Si mi-a venit pentru ca telefonul suna in disperare. El suna, eu il puneam pe silent (sau inchideam). Dupa 10 minute iar suna, iar silent. Nu-l puteam pune pe profilul silent ca asteptam si un telefon important.

Eh, asa mi-a venit ideea sa scriu un articol, cu acelasi scop ca si  asta, adica acela de-al da celor care inca nu stiu cum sa realizeze o convorbire telefonica de succes.

Da, e atat de simplu sa suni, dar mai nou avem telefoane care ne arata cine suna, si daca eu nu vreau sa vorbesc cu persoana respectiva, pot pur si simplu sa inchid, sau sa pun silent, si sa sune pana se plictiseste.
Sau alt caz ar fi acela cand nu pot raspunde. Exemple ar fi multe: mananc si nu pot raspunde, sunt pe tron, fac dus, si cel mai folosit, dorm si nu-mi place sa fiu trezit din somn pentru chestii diverse.

Eh, aici intervin SMS-urile. Toti le folosim (pana si mama mi-a spus zilele trecute sa o invat sa scrie un sms).
Tot din exemple o sa va demonstrez ca puteti realiza o convorbire de succes trimitand un SMS.

Uite, de exemplu eu (si cred ca multi dintre voi, de altfel) cam stiu ce-ar vrea o persoana cand suna. Sa spunem ca ar suna x-ulescu. Si acesta de cate ori m-a sunat, a facut-o pentru a-mi cere ajutorul. Pai atunci cand cineva te suna de 10 ori sa-ti ceara ajutorul (mai mult sau mai putin complicat), a 11-a oara e simplu de ghicit de ce te-ar suna, nu?
Dar sa spunem ca de data asta x-ulescu chiar are nevoie de acel ajutor, si sa mai spunem ca e si o chestie minora. Ceva care se poate face la telefon in 10 secunde. Sau poate are nevoie de un da sau nu. Asa ca omul suna cu gandul ca-i vei raspunde si-l vei ajuta. Si daca are nevoie oarecum urgenta te va suna in disperare. Din 10 in 10 minute, timp de … cat il tine pe el rabdarea. Da, poate ca va suna pana ii intra robotul, va inchide, si imediat v-a suna din nou. Cum ar fi sa fii in baie si sa sune telefonul incontinuu timp de cateva minute? Va spun eu, deranjant!.

Chiar daca tu nu ai telefonul la indemana, sau nu poti raspunde, unii oameni continua sa sune, gandindu-se numai la ei, si nu la cealalta persoana. Cine te va suna in disperare sa-ti spuna la multi ani? Nimeni. Oricine ar vrea sa-ti ofere ceva, te va suna la un interval de cateva zeci de minute, sau cateva ore, pentru a-ti comunica mesajul. Dar cand telefonul suna incontinuu, iti poti da deja seama ca cineva are nevoie de tine foarte mult.

Asa, deci ce va putea x-ulescu sa faca pentru a-i raspunde? Politicos ar fi sa ii trimiti un SMS dupa ce ai vazut ca nu raspunde.
Ii spui scurt, printrun SMS: “omule, zi-mi si mie daca e bine sa deschid pc-ul dupa ce am scapat apa in sursa. astept un beep/sms/call de la tine. ms”
Tu cand vei vedea asta nu vei ezita sa-i dai un beep, sau eventual vei astepta sa sune iar, si ii vei raspunde, ca vei sti ca nu te chema tocmai in cucuietii din deal sa-i repari pc-ul, ci ii vei raspunde rapid, in cateva secunde.

——————————–

Si in final, pentru cei carora le-a fost lene sa citeasca si au sarit tocmai la sfarsit, sa le spun pe scurt:

  • Fii respectuos si nu stresa omul cu 100 de apeluri pe ora!
  • Daca vezi ca dupa al 2-lea apel inca nu a raspuns, asteapta ceva timp (nu 1 minut, ci mai degraba 1 ora) si suna iar, sau
  • Trimite un sms si spune de ce ai sunat, si mentioneaza ca atunci cand apelatul va fi disponibil, sa te sune (sau na, beep, ca tu ai nevoie :P )
  • NU suna de multe ori consecutiv! (adica sa suni imediat dupa ce ti-a intrat robotul sa-ti spuna ca respectivul nu e disponibil)
  • Daca cineva ti-a inchis, nu mai suna si a 2-a oara, ci trimite un sms spunand de ce l-ai sunat, si iarasi, mentioneaza sa te sune (sau beep) cand are timp. Poti mentiona si daca e urgent sau nu.
  • Poti suna iarasi dupa ~1 min dupa ce-ai trimit sms-ul. Daca omul va considera ca problema ta merita timpul lui, iti va raspunde, daca nu, iti va inchide si probabil te va suna mai tarziu.

Sper ca de acum inainte sa nu mai considere unii ca eu ma joc cand ei suna si eu inchid, iar suna, iar inchid, etc :)