O nouă epocă în domeniul computing-ului?
Cică a apărut (real, fabricabil) MEMRISTOR-ul!
Ce e asta? Încerc să explic cât pot de ușor, sper să înțelegeți.
Dar înainte de asta, să vă explic unde anume se încadrează Memristorul.
E al 4-lea element cheie din lumea electronicii. Primele 3 sunt (fizică elementară de generală): RLC (Rezistor – Bobină/Inductor – Condensator). Combinațiile dintre aceste 3 elemente (în principal) au dus la calculatoarele și ORICE dispozitiv electronic din ziua de azi. Au dus la TV cu diagonala de peste 1 metru jumate’ și grosimea de 1 cm, la calculatoare incredibil de puternice, la plăci video care să randeze jocuri cu grafică incredibilă. Au dus la Touchscreen-urile și smartphone-urile din ziua de azi. Lista poate continua la nesfârșit.
Ok. Memristorul e un fel de rezistor reglabil în funcție de curentul care trece prin el, într-un sens sau în celălalt.
De ex: să zicem că ai un rezistor cu o valoare de 330 ohm. Îl pui într-un circuit simplu (VCC –> Rezistor –> LED). Înainte să bagi curent prin el, o să aibe valoarea inițială de 330 ohm. După ce bagi curent, valoarea lui se schimbă.
Să zicem că măsori după 1 secundă și va fi 329 ohm.
După 2 secunde 328 ohm.
După 25 secunde ? Ai ghicit: 305 ohm.
Ce e cel mai interesant? Dacă bagi curent INVERS, valoarea lui va crește. Dacă ai ajuns cu el la 305 și îl vrei la 311, bagi curent INVERS timp de 6 secunde. (ps: înlocuiește secundă cu nanosecundă :> )
Well, cam așa arată un Memristor. E mai complicat de atât, dar ca o idee de bază ca să înțeleagă oricine, cam asta e ideea în fond.
Ok, și? Cu ce ajută asta?
Gândiți-vă la cât de mult s-a dezvoltat lumea electronicii (pc-urilor în general) de prin anii ‘80 / ‘90 și până acum.
Acum gândiți-vă că pc-urile / device-urile funcționează BINAR: aka DOAR 0 și 1.
Acum gândiți-vă la puterea de procesare a tuturor chestiilor electronice.
Iar acum la faptul că cele 3 componente de bază au fost inventate cu CEL PUȚIN 50 de ani înainte de “boom-ul” pc-urilor, și cu vreo 30 de ani înainte să apară PRIMUL PC!
Deci a luat vreo 40 de ani ca oamenii, inginerii, să găsească o combinație a celor 3 elemente și să creeze un calculator. Să se GÂNDEASCĂ la așa ceva.
Acum, cu memristorul e la fel. Chiar mai greu, pentru că acum aceste elemente se fac la nivel de nanometri (adică DEABIA le vezi, deabia le poți atinge), și în afară de asta mai sunt și PATRU elemente de bază!
La finalul articolului o să vedeți o idee ce urmează a fi implementată (reală) în următorii 5-10 ani. Comparați cu cât a luat să se dezvolte pc-urile după ce s-au inventat baza lor (tranzistorii – 30-50 ani) și gândiți-vă ce-o să se inventeze peste 50 de ani de acum înainte
Anyway, o PRIMA idee:! Vă rog deschideți-vă mintea, imaginația și creativitatea!
Gândiți-vă așa: Un tranzistor poate fi OFF sau ON la un anumit moment, deci un grup de 2 tranzistori (fiecare având 2 stări) poate avea 2^2=4 stări la un moment dat (00 01 10 11).
Acum hai să ne gândim la 2 memristori.
Să zicem că 1 memristor are o valoare cuprinsă între 0 și 330. Aka 1 singur memristor poate avea 330 stări, la un moment dat.
Asta înseamnă că un grup de 2 memristori (care pot fi, fizic vorbind, mai MICI decât 2 tranzistori din ziua de azi) pot avea 330^2=108.900 stări la un moment dat (într-un singur sens, deci peste 210.000 stări în cele 2 sensuri) (4 stări ale celor 2 tranzistori din ziua de azi, din calculatoarele foarte puternice din ziua de azi, din telefoanele subțiri și mici din ziua de azi VERSUS … VERSUS celor peste 210 MII de stări ale 2 memristori din ziua de mâine, probabil MAI MICI ca dimensiune decât tranzistorii din ziua de azi)
Deci dacă cu doar 4 stări avem pc-uri atât de performante și mici ca dimensiuni, gândiți-vă ce fel de putere de calcul o să avem cu peste 210.000 de stări, la aceeași dimensiune fizică! (luând în calcul un memristor de 330. dar nu avem de unde ști în ce mărimi or să vină. Dacă o să vină în mărimi 0 –> 1000 ? Ar însemna milioane de stări vs cele 4 stări ale tehnologiei actuale, la aceeași dimensiune :> )
Ceva interesant. Un CPU din ziua de azi are peste 1 MILIARD de tranzistori.
Gândiți-vă la puterea de calcul dacă în loc de 1 miliard de tranzistori ar fi 1 miliard de memristori :>
Acum hai să zic finalul. Unde o să se ajungă. Ce urmează să se creeze, pe baza acestor memristori.
Well, ei spun că pot crea computere self-learning care să poată lua decizii, să poată facă diferența între un obiect mic și unul mare, etc. True, pentru că într-un “network map” de miliarde de memristori, ei comunică între ei și-și scad sau cresc valoarea, după cum vor ei (memristorii)
Mulți spun că ar putea fi mai presus de creierul uman, pentru că noi avem un “spațiu” limitat, în schimb dacă faci un map de câteva zeci de miliarde de memristori, poate avea o capacitate mult mai mare decât creierul uman.
E destul de adevărată speculația, dar eu tot nu prea o cred pentru că memristorii sunt FIZICI, NEMIȘCABILI, pe când în creier sinapsele se CREAZĂ SINGURE, pe bază de proteine, și se pot “DESTRĂMA” singur, lăsând loc la ALTE sinapse în locul lor.